Published On: Pon, lip 28th, 2021

Dodik upozorio Vijeće sigurnosti UN-a: Turković nema suglasnost da vam se obrati

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo veleposlaniku Estonije, koja predsjedava u Vijeću sigurnosti UN, a u kojem ga je upoznao o činjenici da ministarka vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković nema ovlasti da se obrati na sjednici ovog tijela UN, gdje će jedna od tema biti ostavka Valentina Inzka.

– Poučeni ranijim iskustvima u vezi s ponašanjem ministarke Bisere Turković, a na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima, srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik iz predostrožnosti je obavijestio veleposlanika Estonije u UN Svena Јirgensona da Turković nema ovlasti da govori na predstojećoj sjednici – rekli su za Glas Srpske iz Ureda srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, prenosi Srna.

Iz Ureda su naveli da je u pismu naglašeno da je razlog za izostajanje suglasnosti jednostrani, politički nekorektan i maliciozan sadržaj izlaganja, te da u vezi s imenovanjem visokog predstavnika za BiH nema konsenzusa svih strana potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Svaki stav koji govori suprotno jeste neistina. Zanemarivanje ove činjenice i uporno favoriziranje jedne političke i etničke strukture, gura BiH u novu nestabilnost za koju će odgovornost snositi upravo oni koji zanemaruju da je BiH sastavljena iz dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je za svaku odluku, svako obraćanje na međunarodnim skupovima potrebna suglasnost svih. Kada ova suglasnost izostane, a ovakva pisma upozorenja se ignorira, tada govorimo o lažnom i nelegitimnom predstavljanju čiji je cilj dezavuiranje uvaženog skupa i širenje dezinformacija koje ne odgovaraju stvarnim procesima u BiH – naglasio je Dodik u pismu.

On je naglasio da je odgovornost na Turković, jer, iako svjesna da nema suglasnost najvišeg tijela odgovornog za vanjsku politiku BiH, ipak pokušava osigurati poziv za obraćanje.

Dodik je u pismu pozvao veleposlanika Estonije da zaustavi “političku i diplomatsku zloupotrebu pozicije ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara”.

U Uredu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva rečeno je da je Dodik već uputio pisma ministrima vanjaskih poslova čije države su članice Vijeća sigurnosti UN i Vijeća za implementaciju mira u kojem ih je upoznao o Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji propisuje procedure za imenovanje visokog predstavnika.

Također, u pismu je jasno i nedvosmisleno navedeno da je Vijeće sigurnosti UN jedino ovlašteno tijelo da donese relevantnu rezoluciju o mogućem imenovanju visokog predstavnika, pod uvjetom da su se strane potpisnice usuglasile u vezi s tim.

– Uzimajući sve u obzir, koristim priliku da vas pozovem da djelujete odgovorno u skladu sa svojim ovlastima kako bi doprinijeli vladavini prava i punom poštovanju Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH – naglasio je Dodik u pismu.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN, na kojoj bi zemlje članice razmatrale ostavku Valentina Inzka, trebalo bi da bude održana danas, a zakazana je na inzistiranje Rusije, nakon što je predstavnik Estonije, koja predsjedava ovim tijelom, pokušao da zaobiđe ovu točku dnevnog reda.