Published On: Pon, tra 4th, 2022

BLINKEN: Napad na Hrvatsku je napad na Ameriku

Hrvatska je ušla u NATO savez zbog Sjedinjenih Država, rekao je u ponedjeljak predsjednik RH Zoran Milanović i odmah za to dobio potvrdu državnog tajnika Antonyja Blinkena koji je poručio da će Amerika Hrvatskoj uvijek čuvati leđa.

„Samo radi Amerike i radi pomoći i zaštite Hrvatska je u NATO-u, ne radi Londona, čak i ne zbog konstruktivnog i prijateljskog Berlina, nego isključivo zbog SAD-a”, rekao je Milanović na otvaranju Hrvatsko-američkog foruma koji se u ponedjeljak i utorak održava u Zagrebu.

Predsjednik RH je zahvalio SAD-u što je bila „jedina država koja je pružala potporu” Hrvatskoj devedesetih.

Washington je pružao „logističku, intelektualnu i organizacijsku potporu dok su nas drugi opskrbljivali tonama nalivpera, papira, pametnih, lijepih i manje lijepih riječi”, rekao je Milanović.

Dvodnevni forum otvorio je američki državni tajnik Antony Blinken videoporukom.

“Napad na vas napad je na nas”, rekao je Blinken, dodajući kako će SAD Hrvatskoj “uvijek čuvati leđa”.

Milanović je govoreći o nedavnom sastanku NATO-a na kojem nitko nije spomenuo države „koje imaju problem vlastitog identiteta, afilijacije, svijesti tko im je prijatelj, a tko neprijatelj”, posebno istaknuo Srbiju, zemlju koju Hrvatska želi kao „dobrog susjeda”.

Nakon rata u Ukrajini vrijeme je da se Beograd upita „je li dio zapada”, da se izjasni gdje pripada i „ne gubi se u pomutnjama”, naglasio je.

Kritizirao je NATO što ne govori o zapadnom Balkanu iako se raspravlja o državama poput Gruzije i Moldavije.

„Je li sad trenutak da u korijenu sasječeno maligni ruski utjecaj o kojemu slušamo godinama”, kazao je Milanović, referirajući se na regiju.

U govoru u kojem se dotaknuo niza tema, pa i pobjede „svog prijatelja” Viktora Orbana na parlamentarnim izborima u Mađarskoj i “groznog” stanja medija u Hrvatskoj, Milanović je rekao da je Hrvatska uvijek težila zapadu te da je ona danas liberalno demokratsko društvo u kojem „rizik od ekscesa ne postoji”.

„Iskustvo pokazuje da nikada nisu zaratile istinski liberalno-demokratske države, zato što imaju predvidive, dosadne i ograničavajuće sustave donošenja odluka”, za razliku od autokratskih država „kakvih ima i u EU-u” gdje su procesi donošenja odluka „impulzivniji”.

„Democracies don’t go to war. It’s a fact”, zaključio je Milanović na engleskom jeziku./HMS/

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Zoran
Zoran
1 mjesec prije

Koja budalastina,ako ZG dekne jedna hipersonicna sa omanjim nuk punjenjem,kako ces braniti HR?

TTTMujo..
TTTMujo..
Šta ti kažeš na ovo?  Zoran
1 mjesec prije

Brani ih u Ukrajini.. Krajini..Srbiji..Kosovu..Iraku (500.000 iracke dece stradalo ) Avganistanu..Siriji..Libiji.. Iranu..Gvatemali..Granadi..Vijetnamu..Nikaragvi..Panami..Venecueli..Jemenu..itd..
Tamo se brani Hrvatska..
Znaju to podguzne dojcland muhe..

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Moj Blinken šta pričaš!!! Pa koliko je mošnja danas dobilo srčani, malo ih je dobilo moždani, proljev, zbog te tvoje izjave… Pa mošnje su najveći saveznik amera bile i u prvom i drugom svjetskom, čak i u građanskom američkom ratu.. A ti tako Blinken šamaraš jadne mošnje, da su nevažni ko muda nekog mlatimudana, strašno Blinken, strašno😁

TTTMujo..
TTTMujo..
1 mjesec prije

Bole Ameriku qrac za Hrvate..ali teritorija Hrvatske im treba za nastupanje prema Rusiji..isto kao i Nemackoj da kontrolise Srednju Evropu. I Slovene…od Baltika do Jadrana.. (min..250 god nepromenjena doktrina Nemacke bilo ko da je na vlasti..od nacista..demokrata..zelenih..socijal dwmokrata itd..itd..)
Mrznja prema Rusiji i Slovenima..je motiv koji vas ujedinjuje i sjedinjuje sa zveri Adolfom i njegovim narodom..
A maglu prodavajte i dalje kao podguzne dojcland muhe..