Blaževiću su platili da postavi bombe u Zagrebu?

Prema neslužbenim informacijama, uoči eksplozija na račun mu je uplaćen novac čije je porijeklo nepoznato  jer je Vojislav Blažević službeno – nezaposlen
Vojislavu Blaževiću (53), osumnjičenom za dvije eksplozije u Zagrebu, neslužbeno doznajemo, najvjerojatnije je za sada još uvijek nepoznata osoba platila kako bi izradio i postavio eksplozivne naprave u Podsusedu i Susedgradu te ih iz daljine aktivirao. Istražitelji, kako kriminalističko istraživanje napreduje, sve više vjeruju u tu tezu. Čini se da je Blaževićeva poruka kako on “nije čovjek kojeg traže zbog dviju eksplozija” djelomično i točna. Prema neslužbenim informacijama, uoči eksplozija na račun mu je sjela izvjesna svota novca za koju se još ne zna pravo porijeklo jer je on – nezaposlen. Istražiteljima je zanimljiv podatak da je Blažević često odlazio u susjednu Republiku Srpsku, točnije Banju Luku. Razloge njegovih putovanja i s kim se ondje sastajao i zašto, provjerava i MUP RS-a. To se u prvom redu odnosi na Blaževićeve kontakte s Petrom Tubićem, predsjednikom paraglajding kluba Paragost. I jedan i drugi bave se istim sportom, a prema neslužbenim kontaktima, bili su u prijateljskim odnosima.
Zolje i eksploziv
Tubića je u listopadu 2011. godine uhitila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u Doboju zajedno s još četiri osobe pod sumnjom da su organizirali i sudjelovali u međunarodnom švercu oružja. Pretraženo je devet lokacija na kojima je pronađeno šest minobacača, 22 ručne bombe, 33 ručna bacača raketa – zolje, sedam automatskih pušaka te lovačko naoružanje. Isto tako, bilo je nađeno i pet kilograma eksploziva, inicijalne kapisle, pet specijalno prerađenih mobitela pomoću kojih se aktivira eksplozivna naprava, okviri za automatsko oružje, različita municija te mobiteli. Saznanja koja MUP RS-a bude prikupio o Blaževićevim vezama na području njihove države, proslijedit će kolegama u Zagrebu te se ovisno o njihovoj “kvaliteti” i korisnosti, odlučiti o proširenju kriminalističkog istraživanja i na susjednu zemlju. Koja je zapravo pozadina čitave priče o podmetanju eksplozija koje su prilično gadno uzdrmale sigurnosnu sliku Zagreba, još nije posve jasno. Da je Blažević s njima povezan, prema neslužbenim informacijama, najbolje upućuju tragovi TNT-a (eksploziva od kojih su paklene naprave bile napravljene) pronađeni u njegovu autu, prostorijama koje je koristio, odjećui u autu.
Odlazak u noć
Da nije vičan postavljanju i aktiviranju eksplozivnih naprava, i više je nego jasno, što je uvelike pomoglo policiji pri identificiranju počinitelja. Splet (ne)sretnih okolnosti doveo je do toga da se u Susedgradu ozlijedio. Blaževića je, podsjetimo, na autobusnom stajalištu uoči eksplozije trebala pokupiti ljubavnica s kojom je trebao putovati u Austriju na sajam opreme za paraglajding. Kasnila je i sve je pošlo po zlu. Na stajalištu su se iznenada pojavili i svjedoci, a Blažević se, prema jednoj verziji događaja, uspaničio da bi ti ljudi, a riječ je o mladima koji su vjerojatno išli u noćni provod, mogli stradati. Zbog toga se najvjerojatnije i uspaničio te im počeo vikati da bježe jer je postavljena bomba. Jedna od djevojaka koja je svjedočila događaju, neslužbeno doznajemo, prilično je detaljno opisala kako je došlo do eksplozije te je svojim informacijama uvelike olakšala posao istražiteljima. Jeli eksplozivna naprava trebala biti aktivirana ondje ili je trebala biti postavljena na prugu koja se nalazi nekoliko metara iza stajališta, još se ne zna. Blažević o svemu šuti, a prebačen je u Bolnicu za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj jer i dalje štrajka glađu. U Banja Luku je, poručio je preko svog odvjetnika, često odlazio zbog posjeta punici. Pitanje je koliko mu je i ovaj put čvrst alibi?
 
http://www.21stoljece.hr/site/90-dogadjaji/1874-blazevicu-su-platili-da-postavi-bombe-u-zagrebu