Petak, 19 travnja, 2024

BLAGO MAJKAMA: “Moje srce je uz majke Srebrenice”. Dok EU plaća…

Must Read

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) postoji veliki interes za pitanje Srebrenice i Bosne i Hercegovine, izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. No, kako je rekao, američki stav po pitanju Srebrenice se nije izmijenio.

U Americi je, nastavio je, mogao čuti ono što je već ranije izjavio američki ambasador u BiH Patrick Moon, to jeste da ne očekuje promjenu Izbornog zakona BiH u vezi sa Srebrenicom, kao što se to dogodilo uoči lokalnih izbora 2008. godine, kada je pod pritiskom međunarodne zajednice taj grad izuzet iz općih izbornih pravila.

Inzko se, podsjetimo, u SAD-u susreo s Williamom J. Burnsom, zamjenikom državne tajnice Hillary Clinton, kao i posebnom pomoćnicom predsjednika SAD-a Baracka Obame i višom direktoricom za multilateralne poslove i ljudska prava u Vijeću nacionalne sigurnosti Samanthom Power.

”Srebrenica je veoma osjetljivo pitanje. To je briga cijele međunarodne zajednice. Međutim, stavovi Amerike su isti kao oni koje je ranije iznio ambasador Moon. No, osjetio sam tu veliku brigu i da im nije svejedno šta se tamo dešava. Oni će sve to pratiti veoma pažljivo. Ljudski kažem, ja imam duboko razumijevanje za majke Srebrenice. Saosjećam se sa njihovim emocijama i mišljenjem. Nema uopće dileme oko toga šta ja lično mislim i šta moje srce kaže. S druge strane, u Vijeću za implementaciju mira (PIC) vlada takvo raspoloženje da glasanje u Srebrenici treba preći na jedan normalan ritam. Bitno je da su spiskovi korektni, da ne glasaju ljudi iz Srbije i da kandidati za načelnika koji ne negiraju genocid”, izjavio je Inzko za agenciju Anadolija.

Naglasio je kako je ”tužno to što se desilo u Srebrenici, te da se to nikada ne smije zaboraviti kao što se ne zaboravlja Aušvic”. Međutim, dugoročno smatra važnim da se u Srebrenici razvija ekonomija, da se otvaraju radna mjesta i da grad počne živjeti. Bitno je, ističe, da Srebreničani žive u svom gradu i da tamo školuju djecu, a ne u Tuzli i Sarajevu. Mada razumije i takav izbor. Na pitanje šta će učiniti ako ovakav odnos međunarodne zajednice izazove revolt među Bošnjacima, koji smatraju da se na posljednjim općinskim izborima dovršava genocid u Srebrenici, Inzko je poručio kako je svjestan da se bliži 11. juli i da je ovo izborna godina.

”Mogu da osjetim šta se dešava u srcima tih ljudi, ali treba koristiti glavu i zdrav razum da ne dođe do nekih incidenata”, smatra Inzko. Naglasio je da su u Americi, također, pozdravili opredjeljenje BiH za put prema evro-atlanskim integracijama. Drago im je da stvari idu u pozitivnom pravcu. ”Mislim da će se na predstojećem Samitu u Čikagu doći do potvrde aktivacije Akcioniog plana za članstvo (MAP) u NATO-u za BiH. Ali, naravno, domaće vlasti moraju napraviti svoje korake kada je u pitanju vojna imovina. Novi ciklus za MAP počinje u septembru i ostalo je još vremena da se vojna imovina uknjiži. Ja sam u Americi kazao da bi članstvo BiH u NATO na terenu relaksiralo situaciju”, tvrdi Inzko.

Inzko je bio iznenađen koliko detalja William Burns zna o prilikama u BiH. Prema njemu, to potvrđuje da je Amerika još uvijek na visokom mjestu kod aktuelne administracije u Vašingtonu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GRMOJA PREDLAŽE ANTIHDZ VLADU: Imamo dovoljno ruku. Most i DP bez Možemo i SDSS-a

“Uvjet Domovinskog pokreta je da nema Možemo i SDSS-a u Vladi. Pozivam ih na razgovore kako bismo formirali antihdz...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -