Published On: Uto, stu 30th, 2021

BJELORUSKI PREDSJEDNIK Lukašenko se predomislio: Krim je Rusija

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko izjavio je u utorak da je poluotok Krim, koje je Moskva pripojila Ukrajini 2014. godine, legalno ruska teritorija, prenijela je novinska agencija RIA, čime je potpuno promijenio stav prema ovom pitanju.

Bjelorusija je bliski saveznik Rusije, ali nije priznala poluotok kao rusko nakon što ga je Moskva prisvojila zbog aneksije koja je izazvala osudu i ekonomske sankcije Zapada.

Većina svijeta još uvijek priznaje teritoriju kao ukrajinsku, a i Kijev je želi vratiti nazad, podsjeća Reuters.

– Krim je de facto ruski. Nakon referenduma Krim je postao i de jure ruski – rekao je Lukašenko za RIA. Ova primjedba se odnosila na glasanje 2014. koje je Rusija održala u sklopu aneksije, a koje su Kijev i Zapad odbacili.

Lukašenko je rekao da bi svaka njegova posjeta poluotoku signalizirala da Minsk prizna Krim kao dio Rusije i da čeka poziv Moskve da ga posjeti, prenijela je RIA.

Usprkos bliskim odnosima s Kremljom, Bjelorusija, bivša sovjetska republika, zauzela je neutralan javni stav 2014. godine kada je Rusija zauzela Krim i podržala separatiste koji se bore u istočnoj Ukrajini, u ratu za koji Kijev kaže da je poginulo 14.000 ljudi.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
8 mjeseci prije

Znaci, all HR prizna da je HrHb teritorij HR, to treba prhvatiti.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
8 mjeseci prije

Sigurno da da!

Chara
Chara
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
8 mjeseci prije

Naravno.

Pod Orjenom
Pod Orjenom
8 mjeseci prije

Moj Saša ako te Vacca čuje nagrebusio si…