Subota, 22 lipnja, 2024

Bivši vojni policajac HVO optužen za ratne zločine

Must Read

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u srijedu je podignulo optužnicu protiv bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Alminka Islamovića kojega tereti za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda, piše HINA.

Iz bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva su naveli kako je Islamović (57) koji je rođen u Slavonskom Brodu državljanin Hrvatske i BiH a optužen je da je od ožujka do listopada 1992. kao zapovjednik vojne policije 101. brigade HVO osobno ili s drugim pripadnicima postrojbe kršio međunarodno humanitarno pravo odnosno odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata ili oružanog sukoba.

Prema navodima optužnice Islamović je sudjelovao u protuzakonitom zatvaranju srpskih civila, njihovom ubijanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, pljačkanju i paljenju imovine srpskog stanovništva te paljenju i uništavanju kulturnih, povijesnih i religijskih spomenika na području općine Bosanski Brod.

U optužnici stoji kako su žrtve zločina što su ih počinili Islamović i ostali pripadnici HVO zlostavljane i premlaćivane u podrumu policijske postaje u Bosanskom Brodu koje su korištene kao zarobljenički objekti u kojima su nezakonito bili zatočeni srpski civili.

Tamo je ubijeno ili je od posljedica premlaćivanja umrlo više zatvorenika a nekim od njih se gubi svaki trag i njihova tijela ni do danas nisu pronađena. Islamović je optužen i da je od zatočenika iznuđivao novac kako ih ne bi ubio.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -