BIVŠI GUVERNER HNB Preminuo Željko Rohatinski

Bivši guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski iznenada je preminuo u četvrtak poslijepodne u dobi od 68 godina.

Vijest o smrti Rohatinskog potvrđena je tportalu iz bankarskih krugova.

Rohatinski je rođen u Zagrebu 3. kolovoza 1951. godine, diplomirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu 1974., a na istom je fakultetu i doktorirao 1988. godine, na kojem mu je mentor bio bivši ministar financija Mato Crkvenac.

Poslovnu karijeru započeo je kao pripravnik u Republičkom zavodu za društveno planiranje 1974. godine, da bi 1989. godine bio imenovan generalnim direktorom Zavoda. Godinu dana kasnije postao je voditeljem Odjela za makroekonomsku analizu i politiku Ekonomskog instituta u Zagrebu, koji je vodio do 1998. godine, kada je prešao na mjesto glavnog ekonomista Privredne banke Zagreb.

Na tom mjestu radi do travnja 2000. godine, kada preuzima mjesto direktora za makroekonomske analize koncerna Agrokor, a 12. srpnja iste godine imenovan je guvernerom HNB-a odlukom Zastupničkog doma Hrvatskog sabora. Drugi put na čelo HNB-a izabran je u srpnju 2006. godine.

Mjesečnik The Banker dodijelio je Rohatinskom 2009. godine dva priznanja – priznanje najboljeg guvernera Europe i najboljeg centralnog bankara godine 2008. u globalnim razmjerima, prenosi jabuka.tv.

Po odlasku iz HNB-a vratio se u Agrokor na mjesto savjetnika za makroekonomske analize.

Autor je nekoliko knjiga iz sfere ekonomije, a posljednju, “Kriza u Hrvatskoj” izdao je prije nekoliko mjeseci.

more recommended stories