Published On: Wed, Jun 21st, 2017

Bivši američki veleposlanik u Siriji priznao propast plana svrgavanja Assada

Bivši američki veleposlanik u Siriji je izjavio kako Washington nije uspio u svojim planovima za svrgavanje predsjednika Bashara Al-Assada.

Robert Ford, bivši američki veleposlanik u Siriji od 2010. i formalno do 2014. godine, jučer je u intervjuu za panarapski list Al-Sharq Al-Awsat izjavio kako Sjedinjene Države nisu uspjele ostvariti ciljeve u Siriji, a sada ih je gotovo nemoguće postići.

Ford je rekao kako se u početku u Sjedinjenim Državama smatralo da će vlada sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada biti svrgnuta u prve dvije godine sukoba. Međutim, uz sudjelovanje Irana, Rusije i Hezbollaha, sada je nezamislivo da se to može ostvariti.

“Mislio sam da će se oslabljena sirijska vojska, koja je bila u defanzivi, prestati boriti. Početkom 2013. godine sam vjerovao sam da će Bashar Al-Assad predati vlast, ali je Hezbollah ušao u rat 2013. i Slobodna sirijska vojska je time bila teško oštećena”, prisjeća se Robert Ford.

Bivši diplomat je rekao kako američki dužnosnici još uvijek vjeruju kako je moguće da se to može postići jačanjem terorističkih skupina kao što je Al-Nusra Front, te da će sirijska vojska izgubiti teritorij.

Međutim, ruski angažman u sirijskoj krizi krajem 2015. je promijenio američke prognoze, jer je od tog trenutka sirijska vojska počela vraćati snagu, te uz potporu Irana i Hezbollaha počela vraćati kontrolu nad sve više i više teritorija, čime je onemogućila raspad i podjelu zemlje.

“Smatrali smo da je raspad bio neizbježan. Ali nitko nije očekivao da će između 2014. i 2015. godine Hezbollah i Iran rasporediti toliko vojnika u Siriji, kao ni da će Rusija rasporediti svoje zrakoplovne snage na sirijskom teritoriju”, objasnio je Ford.

Bivši američki veleposlanik u Siriji je također upozorio Kurde u Siriji da ne vjeruju SAD-u, jer Washington nikada nije imao ili je pravio planove za pomoć Kurdima nakon završetka ofenzive za zauzimanje grada Raqqe, kojeg trenutno još uvijek drži ISIL.

“Kurdi će skupo platiti što su vjerovali Washingtonu. Američka vojska ih neće braniti protiv snaga vlade Sirije i Turske. Ono što mi radimo s Kurdima je nemoralno i politički je pogrešno”, istaknuo je Ford.