Published On: Fri, Oct 16th, 2015

‘Bit će to znatno teža bitka nego što je Putin mislio’

Rusija je najavila da će reducirati svoje zračne napade na sirijske pobunjenike, što je znak da vojna intervencija nije uspjela dati značajniju prednost snagama režima tamošnjeg predsjednika Bašara al-Asada, piše britanski Daily Telegraph .

U utorak je Moskva položaje protivnika sirijskog predsjednika napala 88 puta, što je bio najveći broj zračnih udara u jednom danu od početka akcije, no rusko je ministarstvo obrane u srijedu priopćilo da će reducirati učestalost udara argumentirajući to željom da osigura snažniju podršku kopnenoj ofenzivi u koju je upravo krenula Asadova vojska.

‘Intenzitet operacija našeg ratnog zrakoplovstva blago je smanjen u protekla 24 sata’, stoji u priopćenju ministarstva. ‘Zahvaljujući aktivnim ofenzivnim operacijama sirijskih oružanih snaga, linija bojišnice s teroristima se mijenja’, dodaje se u objavi za medije. I doista, u četvrtak je objavljeno kako su Rusi toga dana izveli 33 napada na 32 cilja.

Ruski su ratni avioni u dva tjedna izveli više napada nego svi ratni zrakoplovi SAD-a i partnera unatrag mjesec dana. Kao što je poznato, Amerikanci napadaju isključivo položaje Islamske države, dok Rusi napadaju uglavnom položaje Asadovih protivnika koji se istovremeno i sami bore protiv ISIS-a, a koncentrirani su najvećim dijelom na zapadu Sirije. Bez obzira na to, službena ih Moskva sve vodi kao jedno – ISIS.

Prema podacima iz Moskve, ruski su avioni napali ciljeve u pokrajinama Damask, Idlib, Hama, Alep i Deir Ez-Zor. Daily Telegraph piše da te podatke nije bilo moguće verificirati.

U četvrtak ujutro, ruski su avioni davali podršku Asadovoj vojsci koja je krenula u kopnenu ofenzivu prema području sjeverno od grada Homsa, u istoimenoj pokrajini. Homs je bio među prvim gradovima koji su na početku građanskog rata pali u ruke pobunjenika, a njegovo zauzimanje Asadu bi olakšalo povezivanje svojih alavitskih uporišta na krajnjem zapadu države s glavnim gradom Damaskom.

Snimke koje su se u četvrtak pojavile, a navodno su zabilježene u mjestu al-Ghantu, prikazuju ljude kako iz uništenog skloništa izvlače leševe. Prema nepotvrđenim izvješćima lokalnih aktivista, u sirijsko-ruskoj ofenzivi ubijeno je najmanje 17 civila.

Izuzev najnovije ofenzive na Homs, sirijske su snage proteklih dana pokrenule napade u još barem dva smjera, a osim ruskih aviona, pomažu im i najelitniji borci Hezbolaha. Reuters je prije nekoliko dana izvijestio da se sprema i udar na najveći sirijski grad Alep te da je u tu svrhu u Siriju stiglo više tisuća iranskih vojnika.

No, dobri poznavatelji prilika u Siriji uvjereni su da će proći najmanje nekoliko tjedana prije nego bude vidljiv bilo kakav eventualni rezultat ovih bitaka, a nisu sigurni da će Asad uspjeti zadržati kontrolu nad moguće novoosvojenim teritorijima.

Dosadašnji su rezultati ovih ofenziva bili ograničeni – osvojeno je tek šest sela i manjih mjesta, uz teške gubitke u tehnici i naoružanju. Primjerice, pripadnici tzv. Vojske slobodne Sirije (FSA) tvrde da su u pokrajini Hama prošloga tjedna uništili 20 tenkova i drugih teških vozila sirijske vojske. Inače, FSA dijelom naoružava i financira Zapad.

I Iran, koji javno priznaje tek savjetodavnu ulogu u sirijskom ratu na Asadovoj strani, pretrpio je određene gubitke, uključujući i pogibiju brigadnog generala Hosseina Hamedanija, vrlo utjecajnog zapovjednika u moćnoj Revolucionarnoj gardi.

‘Operacije protiv sirijske opozicije vjerojatno će se pokazati znatno težima nego što su to Rusija i Iran predvidjeli’, upozorio je u četvrtak u svojoj analizi Institut za proučavanje rata u Washingtonu, navodeći da bi ove dvije države mogle biti prisiljene u bitku poslati znatno veće snaga od trenutnih.