Četvrtak, 18 srpnja, 2024

BISKUP KOMARICA O POLOŽAJU HRVATA U RS “Raditi na sprječavanju izbora nelegitimnih hrvatskih predstavnika u Vijeće naroda RS-a”

Must Read

biskup_franjo_komarica

Banjolučki biskup Franjo Komarica i privremeni predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović ocijenili su tijekom susreta u srijedu u Banjoj Luci kako se Hrvati u Republici Srpskoj nalaze u nikad težoj poziciji, zaboravljeni od hrvatske službene politike i izloženi torturi politike RS-a, priopćeno je iz HDZ-a 1990.

Biskup Komarica i Cvitanović istaknuli su paradoks da u trenutku podnošenja aplikacije za članstvo u EU, u Bosni i Hercegovini nisu ispunjene elementarne i civilizacijske pretpostavke, a samo na prostoru grada Banje Luke je ubijeno ili nestalo 120 osoba hrvatske nacionalnosti, za što nisu poduzete niti istražne radnje, ni sankcionirani počinitelji.
To je samo ogledalo ukupnog stanja, događanja i odnosa spram hrvatskog stanovništva u RS-u, priopćeno je u srijedu iz HDZ-a 1990.
“Stoljetne župe i hrvatska ognjišta na ovim prostorima preživjele su i nadživjele povijesne egzistencijalne prijetnje od otomanskog doba do komunizma, no izumiru u Republici Srpskoj, u kojoj su tijekom rata spaljene crkve i kuće, a puk protjeran, dok se u poraću, do danas, ništa nije ozbiljno učinilo na području povratka, obnove i zaštite prava i imovine”, istaknuto je tijekom sastanka.

Biskup Komarica i predsjednik HDZ-a 1990. su se suglasili da je potrebno zajedništvo hrvatskih stranaka na prostoru RS-a na izborima radi zaštite prava i imovine te
Cvitanović je predstavio zamisao svoje stranke o nužnosti ustavnog, administrativnog i teritorijalnog preustroja zemlje koji bi zadovoljio sve kolektive u Bosni i Hercegovini i omogućio povoljniji položaj Hrvatima u BiH, piše nacional.hr.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Montažne kuće zamjena za skupe kvadrate

BANJALUKA - Zbog vrtoglavog skoka cijena stanova i struje, stanovnici Republike Srpske sve više posežu za montažnim kućama, što...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -