Srijeda, 29 svibnja, 2024

BILO JE ŽESTOKO: Lađari Stabline okitili su se medaljama i štitom kneza Domagoja. Energija u publici bila je neopisiva…

Must Read

Nakon više od dva sata i 12 minuta veslanja, uz zlatne medalje, lađari Stabline po četvrti su se put okitili i štitom kneza Domagoja koji je glavni trofej ovog natjecanja.

Tek nešto sporija bila je drugoplasirana ekipa Zagreba, dok je treće mjesto pripalo lađarima Crnog puta.

image
image
image

Antonio Mihaljević, kapetan Stabline sretan je zbog pobjede na Maratonu. – Trud i rad su se isplatili kaže nam. Ova nam je utrka bila posebno važna da obranimo prošlogodišnji rezultat i prvo mjesto koje smo podjelili sa Zagrebom – iskren je Antonio čija je ekipa na Neretvi trenirala od studenoga prošle godine.

Kapetan Zagreba, Ivan Obad pruža ruku i čestita pobjedniku lađarima Stabline koji su ih pretekli za vrh lađe. Tih nekoliko metara je presudilo i Stablinjarima donijelo pobjedu, zlato i štit kneza Domagoja.

A sve je počelo točno u 17 sati kada je topovski plotun označio start 24. Maratona lađa na Neretvi. Ispraćeni malobrojnim gledateljima i zvonima sa crkve Svetog Ilije lađari su stisnuli vesla i zabrazdali prema Pločama, piše Slobodna Dalmacija.

Trideset i pet lađarskih ekipa, među kojima su i lađari mornaričko desantnog pješaštva iz vojarne u Pločama borili su se za zlatne medalje i štit kneza Domagoja.

image
image
image

Na stazi dugoj 22,5 kilometara ove godine maraton je veslalo više od 500 veslača, među njima su ekipe iz doline Neretve, kontinentalne Hrvatske te lađari iz BiH (Hrvatsko planinarsko društvo Prenj Mostar) i Vojvodine (Salašari Somborski članovi HKDZ Vladimir Nazor Sombor).

Gašpar Matarić, veslač Salašara u Metković je došao biciklom prevalivši gotovo 500 kilometara. Ističe da je to njegov doprinos popularizaciji maratona lađa na Neretvi na kojem Salašari tradicionalno sudjeluju već deset godina. Vježbali su na Velikom Bačkom kanalu u vlastitoj lađi koji su izgradili po uzoru na tradicionalnu neretvansku a osim muške imaju i žensku ekipu koja je veslala na Maratonu lađarica.

U Gradskom parku u Metkoviću i oko starta ispod lučkog mosta već u ranim poslijepodvenim satima počele su se okupljati i zagrijavati lađarske ekipe nestrpljivo iščekujući start.

image

Za većinu Neretvana u Domovini i po svijetu Maraton lađa je najvažniji dan u godini. Nažalost zbog pandemije Corona virusa izostala je masovnost kakvu smo naviknuli gledati na obalama Neretve.

Uz sportsku sreću o tome odlučuju vještina i uigranost deset lađara u lađi, kormilara i bubnjara, koji nas nakratko vraćaju u povijest, u vrijeme kneza Domagoja, čiji su strijelci upravo u ovakvim lađa sa strijelama u rukama branili Neretvu od Mlečana. A tradiciju neretvanskih gusara čuvaju i lađari Argo Bjelovar koji sudjeluju na ovogodišnjem maratonu sa dvije ekipe. Iza nih je sedamdeset vodenih treninga na ribnjaku kod Bjelovara i jezeru Šoderica.

image
image
image

Za jednog treninga prevalili su čak 110 kilometara, otkriva novinarima Slobodne kapetan,Tomislav Smrček Čonč iza kojega je 15 izveslanih maratona lađa na Neretvi te osvojeno jedno zlato i dva srebra, piše Slobodna Dalmacija.

- Advertisement -

6 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -