Published On: Pon, stu 28th, 2016

"Bijeli hljeb" i dnevnice važniji od helikoptera za spašavanje


SARAJEVO – Očekuje se da bi iduće godine napokon mogao biti osposobljen helikopter za zaštitu i spašavanje i gašenje požara, koji se šest godina nalazi u hangaru Helikopterske grupe Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije u bazi na Aerodromu u Sarajevu. Prema grubim procjenama, za dovođenje helikoptera u letačko stanje je potrebno oko 500.000 KM i još toliko za nabavu opreme. “To nama treba. Sada u BiH nema helikoptera koji može letjeti po noći. Dakle, da treba evakuacija, transport po noći, ne može se obaviti. Ja sam i 2014. godine, kad smo imali problema s poplavama, tražio da se ovaj helikopter, za koji nisam ni znao da postoji, stavi u funkciju “, kazao je u petak Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite.
U međuvremenu su, primjera radi, iz proračuna FBiH samo u prošloj godini potrošena po dva milijuna KM za “bijeli hljeb” i putne troškove. Nedavno je Vlada FBiH donijela zaključak da novac za osposobljavanje helikoptera Bell-206 L1 Long Ranger i za opremu bude osiguran iz namjenskih sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća kojim raspolaže Federalna uprava Civilne zaštite. Tada je rečeno i da se sredstva za eventualnu ugradnju posebne i dodatne opreme za potrebe policije, zdravstvene usluge, transport ljudi i slično osiguravaju u proračunu institucija koje bi ga koristile. Vlasnik bi bio MUP FBiH, a održavanje i smještaj u nadležnosti Federalne uprave policije. Solak je istakao da je potrebno vrijeme kako bi se uradile sve potrebne administrativne, proceduralne stvari, odnosno izmijenili određeni akti, a moguće i zakoni, tako da se još ne može precizirati kada bi FBiH dobila helikopter za gašenje požara i spašavanje.
“Gruba je procjena da za dovođenje u letačko stanje, zamjenu dijelova i slično treba oko pola milijuna KM. Potrebni su zahvati na motoru, kabini. Treba još pola milijuna KM za nabavu opreme kao što su konzola za izvlačenje unesrećenih, kuke koja nosi vedro s vodom, medicinske opreme, opreme za letenje po noći “, kazao je Solak. Naglasio je da helikoptere imaju Oružane snage BiH koje pomažu u slučaju potreba, ali su za podizanje njihovih helikoptera potrebne odluke, suglasnosti, dok bi ovaj helikopter bio prvi u BiH u rukama “civilnog sektora” i bio bi aktiviran odmah po odobrenju ravnatelja.
Kazao je i da nije isključena mogućnost nekog sporazuma sa RS za korištenje ovog helikoptera. Da postoji potreba, posebno u južnom dijelu BiH, podsjećaju i iz Službe civilne i protupožarne zaštite općine Jablanica, ističući da je ovo područje ljeti poznato po požarima. Predlažu da helikopter bude lociran južnije, kako bi bio pri ruci. Kako su pojasnili iz Vlade, ovaj helikopter je bio u sastavu Helikopterske jedinice MUP-a Republike BiH do svibnja 1992. godine, kada je otuđen i bio u posjedu tijela Republike Srbije. U prosincu 2010. godine, na temelju međunarodnog sporazuma između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutarnjih poslova Srbije, helikopter je vraćen.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>