Published On: Pon, stu 28th, 2016

FORUMAŠI: Izetbegovići su zapravo Jakići iliti Živkovići, i tek su treću generaciju stanovnici BIH, Ganić je od Đalovića a Cikotić je Kadić…

Na internet forumima može se pronaći mnoštvo eksperata za porijeklo prezimena. Evo što kažu na Dodikovu tezu da su Bakirovi preci zarpavo Srbi:
Izetbegovići u BIH dolaze  iz Šamca no porijeklom su iz Beograda i ranije su se prezivali Jakići ili još ranije Živkovići. Alijini preci su za vrijeme turske vlasti bili ugledni i bogati u Beogradu. Živjeli su u Francuskoj ulici. Bili su vlasnici Ade Ciganlije. Kad su se doselili u drugu polovinu 19. veka u Šamcu, skupa s povlačenjem Turaka od Beograda, lokalno stanovništvo ih prozvaše Belgradići. Prezime su si uzeli po nekom begu Izetu.
No nemaju samo Izetbegovići srpsko porijeklo. I drugi  poznati bošnjački politicari tu su  svega 2-3 generacija u BIH. No u svakom slučaju veći patriote i branioci Bosne od tebe koji ovo čitaš. A koji si tu tko zna koja generacija.
Evo nekoliko primjera.  Izetbegovići su porijeklom dakle iz Beograda, preci rahmetli Sulejmana Tihića su poreklom iz okoline Užice, preci Sefera Halilovica, hrabrog oslobodioca Trusine i Grabovice, su poreklom iz Prijepolja, dalje poreklo im je iz Hercegovine.
Preci Ejupa Ganića, govornika lijepe riječi onomad u Tunisu, su nekad slavili sv. Nikolu. Ganići su od bratstva Đalovića.
Predak Ejupa Ganića koji je prešao na islam zvao se Gavro i potom su mu nadjenuli ime Gana i tako su nastali Ganići

Selmo Cikotic, igrač s  bugojanske klupe,  porijeklom je iz stare Crne Gore, potiču od velikog pravoslavnog bratstva Kadića. Za vrijeme neke bune u prvoj polovini 19. stoljeća pravoslavni Kadići se raseljavaju ostaje samo jedan mali dio njih u Boki Kotorskoj. Prema ispitivanju s početka 20. stoljeća: Kadića je bilo u Peći, Prizrenu, Tetovu u okolini Kosovske Mitrovice u Beogradu i Banjaluci. Mnogi od njih se vise ne prezivaju Kadić, vec su uzeli druga prezimena, ali znaju da su od Kadića. Inače svi pravoslavni Kadići slave sv. Petku.
Uglavnom toliko o porijeklu jednog dijela bošnjačke elite. Zanimljivo je da svi oni tvrde, premda su svjesni korijena iz Srbije, da su Bošnjaci u BIH isključivo nastali od Bogumila.
izvor: Internet forumi