Published On: Mon, Oct 5th, 2015

BIJEDNA EUROPO: Erdogan usred Brussela izjednačnio ISIL sa Kurdima, nitko nije reagirao…

Turski predsjednik Erdogan izjavio je danas tijekom posjete Bruxellesu da je Turska spremna na suradnju s Europskom unijom kako bi se slomila kičma teroristima iz takozvane Islamske države, ali i kurdskim separatistima.
“Budućnost EU se ne može zamisliti bez Turske”, rekao je Erdogan nakon razgovora s predsjednikom Europskog vijećaa Donaldom Tuskom i dodao da članstvo Turske u EU ostaje strateški cilj njegove države.
On se založio za tiješnju suradnju Bruxellesa i Istanbula u riješavanju izbegličke krize i borbi protiv terorizma, za koji je rekao da mu treba “slomiti kičmu”.
“Mi se ne borimo protiv bilo koje etničke grupe nego protiv terorista koji su okrvavili ruke”, rekao je Erdogan novinarima, svrstavajući Islamsku državu i kurdske separatiste u istu kategoriju.
“Nema dobrih i loših terorista, a kurdskim teroristima se ne smije dozvoliti da se skrivaju iza borbe protiv ID”, kazao je turski predsjednik, kritizirajući one članice EU koje pružaju podršku kurdskim separatistima.
Kurdi inače nose jednu od glavnih okosnica otpora ISIL-u. Čak se i njihove žene bore protiv ISIL-a. U pogledu tolerancije prema drugim vjerama unutar svog društva kurdski narod je najtolerantniji od svih na bliskom istoku. Možda zato i nemaju državu. Usporediti njih i civilizacijsku bljuvotinu zvanu ISIL , i to dok Europa mirno gleda što i ISIL i Erdogan čine protiv Kurda naprosto je civilizacijski skandal. Erdogan nije kazao što će učiniti protiv dijela obitelji koji je pomagao ISIL?!
Veći dio razgovora dvojice predsjednika bio je posvećen problemu izbjeglica, a Erdogan je neizravno kritiirao EU zbog odnosa prema njima, ukazujući da je Turska u protekle četiri godine primila oko 2,5 milijuna izbjeglica iz Sirije i Iraka, dok ih je u EU ušlo deset puta manje.
“Mi smo tim ljudima otvorili naše domove i naša srca, bez bilo kakve diskriminacije, bez obzira jesu li u pitanju muslimani, hrišćani ili Jazidi”, kazao je on i najavio da će Turska nastaviti voditi takvu politiku.
Turski predsjednik se založio za uspostavljanje zone zabrane letova iznad Sirije i stvaranje zaštićenih područja, kao i za obuku i naoružavanje umjerenih protivnika sirijskog režima.
Tusk je kazao da “EU mora bolje kontrolirati svoje granice” i da to očekuje i od Turske.
Predsjednik Europskog vijeća je kritizirao Rusiju zbog nedavnih incidenata u turskom zračnm prostoru, kao i zbog angažiranja zrakoplovstva na strani sirijskog predsjednika Bashara al Assada.
“Konflikt u Siriji se ne može riješiti ruskim bombardiranjem legitimnih oporbenih snaga”, rekao je on.
Kritike Rusiji zbog intervencije u Siriji i pokušaje preletanja preko Turske je ranije danas uputio i glavni tajnik NATO Jens Stoltenberg, koji je pozvao Rusiju da poštuje zračni prostor NATO, a slične izjave stigle su iz nekoliko zapadnih prijestonica. /HMS/