Published On: Mon, Oct 5th, 2015

IZETBEGOVIĆ S RADONČIĆEM: Želja nam je napraviti monolitnu vlast za sljedeće 3 ili 7 godina


Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kazao je danas novinarima da, nakon razgovora s Radončićem u zgradi Predsjedništva BiH, stvari idu u tom smjeru da SBB uđe u vlast.
On je istakao da je to njegova procjena, ali da takvu odluku moraju potvrditi i stranački organi.
– Mislim da postoji dobra volja, dobar interes da stvari krenu u tom smjeru te smatram da je to dobro i za BiH i za Bošnjake. Da prestane jedan konflikt i da počne suradnja i da napravimo jedan snažan blok, jedan snažan motor reformi u sljedeće tri, a možda i sedam godina. Pretpostavljam da stvari idu u tom smjeru. Ponuda gospodina Radončića i SBB-a je zaista široka i galantna. Oni su spremni podržati vlast i već to rade. Vidjeli smo u HNŽ, glasat će i za rebalans proračuna, čak i bez ulaska u samu vlast. Spremni su podržavati i ovu krnju vladu – kazao je Izetbegović.
No, on je pojasnio da po njemu to nije rješenje. Prema njegovim riječima, rješenje je da se napravi jedna koherentna vlada, monolitna vlast koja bi nosila odgovornost.
– A ne onako s tribina, nego zajednički u političkoj areni, evo u sljedeće tri ili sedam godina – kazao je Izetbegović.
On je, kako prenosi Dnevni avaz, danas potvrdio da je nedavno razgovarao i s liderom DF-a, Željkom Komšićem.
Na pitanje o čemu je još, skoro sat vremena razgovarao s Radončićem, Izetbegović je rekao da je “gospodin Radončić insistirao na pitanju efikasnije borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije”.
– Naravno da bi bilo dobrodošlo da imamo partnera koji je upravo spreman da se zajedno s nama fokusira na ovu stvar, na ekonomska pitanja i Reformsku agendu – rekao je Izetbegović.
Pred zgradom Predsjedništva BiH novinarima se obratio i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.
Na novinarsko pitanje je li danas potvrđen ulazak SBB-a u vlast i imamo li u Federaciji novu parlamentarnu većinu, Radončić je odgovorio:
– Mi smo rekli da ćemo sve reformske zakone i britansko-njemačku inicijativu potpuno podržavati u parlamentima, neovisno o tome je li SBB u vlasti ili je opozicija. I to smo uradili, deblokirali smo rad Federalne vlade i u petak ćemo glasati za rebalans proračuna. To je ono što je SBB obećao građanima, da mi podržavamo reforme i britansko-njemačku inicijativu. Hoćemo li ući u vlast, hoće li se govoriti o preciznim pozicijama, o tom-potom. Meni je bitno i kao građaninu i kao patrioti da imamo vlast koja funkcionira nakon godinu dana.
Radončić je odgovorio i na pitanje koji su naredni koraci SBB-a nakon njegovih razgovora s Izetbegovićem.
– Razgovarat ćemo i dalje, ja sam pristalica da je bolje da razgovaramo polako i da onda radimo efikasno, nego kako se radilo prije godinu, da se brzo pregovara, a teško ili nikako radi. Razgovori između dvije stranke idu u dobrom smjeru, mislim da se u javnosti pravi jedan ambijent opće podrške, nadam se da ćemo to znati iskoristiti u najboljem interesu BiH i građana – kazao je Radončić.
Novinar FTV-a pitao je “šta vam je ponuđeno da uđete u vlast”.
– Ja nisam trgovac, a SBB je ozbiljna politička stranka i možemo razgovarati o političkim principima kako da deblokiramo vlast. Kao što znate, SBB je rekao da ćemo podržati aktualnu parlamentarnu većinu bez ulaska u vlast. Prema tome, vaše pitanje što mi je ponuđeno, nije adekvatno – kazao je Radončić.
Ovo je nastavak razgovora započetih prije desetak dana, kada su se dvojica bošnjačkih lidera sastala drugog dana Bajrama./HMS/