Published On: Wed, Jul 31st, 2013

BiH zbog lokalnih zajednica želi pregovore o granici

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izrazio je uvjerenje da će se primjedbe više lokalnih zajednica u BiH, na kategorizaciju određenih graničnih prijelaza, razmatrati na prvoj sljedećoj sjednici Vijeća ministara BiH, te da će biti moguće pregovarati s nadležnim u Hrvatskoj i naći odgovarajuće rješenje.

O ovom pitanju Šarović je razgovarao s predstavnicima Kozarske Dubice, koji su ranije iznijeli primjedbe na primjenu Ugovora o graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske, jer je od 1. srpnja ove godine granični prijelaz u toj lokalnoj zajednici izgubio status međunarodnog i kategoriziran kao stalni granični prijelaz za pogranični promet.

Predstavnici te lokalne zajednice su stoga tražili od Vijeća ministara i Predsjedništva BiH da hitno pokrenu proceduru za odobravanje privremenog međunarodnog putničkog prometa na graničnom prijelazu Kozarska Dubica – Hrvatska Dubica.

Šarović je, nakon razgovora s načelnikom Milom Zlojutrom i gospodarstvenicima u toj općini, napomenuo kako je pitanje kategorizacije graničnih prijelaza u nadležnosti Povjerenstva za integrirano upravljanje granicom BiH, te da je prekategorizaciju moguće izvršiti ukoliko je hrvatska strana za to zainteresirana, s obzirom da je u pitanju međudržavni ugovor.

Potvrdio je da su ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić i on, prije nekoliko dana pokrenuli inicijativu prema Vijeću ministara BiH, u kojoj su se pridružili i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, u kojoj traže da se pitanje izmjene tog ugovora stavi na dnevni red Vijeća ministara.

Na sastanku u Kozarskoj Dubici bilo je riječi i o izvozu mlijeka “Mlijekoprodukta”.

-U posljednjih nekoliko mjeseci smo napravili napredak i u skorije vrijeme očekujemo dolazak inspekcije iz Berlina koja bi trebalo da upiše EU broj “Mlijekoproduktu”, čime bi se stvorili uvjeti da ovo poduzeće do kraja godine izvozi mlijeko – rekao je Šarović.

Naglasio je da poduzeće “HPK” ima EU broj, ali da izvozna kvota nije dovoljno visoka, te da je pregovarački tim BiH uz zahtjev za povećanje kvota za vino i ribu uvrstio i zahtjev za povećanje kvota za šećer, konkretno za “HPK” iz Kozarske Dubice.

-U pregovorima s EU nećemo izostaviti interese “HPK” jer nastojimo štititi opće interese i radna mjesta – rekao je Šarović.

Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić je rekao kako je način na koji načelnik Kozarske Dubice pristupa rješavanju ključnih problema najbolji način da jedna lokalna samouprava ostvari svoja prava.

-Sporazum koji je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao je definirao status graničnog prijelaza u Kozarskoj Dubici, a to pitanje je aktualno unazad četiri godine. Trenutno, na inicijativu načelnika Zlojutra nastoji se izmijeniti status prijelaza u središtu grada – rekao je Tadić.

Načelnik općine Kozarska Dubica je istaknuo kako se nada da će rezultati djelovanja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Vijeća ministara rezultirati time da neće biti smanjenja izvoza za “HPK” i „Mlijekoprodukt“.

-Dok se ne riješi pitanje graničnog prijelaza u središtu grada i on ne dobije status prijelaza za putnički promet, morat ćemo se služiti propusnicama, što nije rješenje ni za općine Prijedorske regije ni Sisačko-moslavačke županije. Još uvijek postoji pitanje kad, gdje i za koliko novca se mogu dobiti propusnice – rekao je Zlojutro.

FENA