Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

BiH ‘uvozi’ profesore njemačkog, matematike i informatike

Must Read

Dok građani masovno napuštaju Bosnu i Hercegovinu u potrazi za poslom i boljim životom daleko od zemlje na čijim zavodima za zapošljavanje posao, prema podacima za veljaču, čekaju 536.684 osobe, ima i onih koji zbog posla dolaze u BiH. Naime, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u 2015. godini izdano je 2465 radnih dozvola strancima za rad u Bosni i Hercegovini, najviše državljanima Srbije, te Turske, Kine, Hrvatske i Italije, piše Večernji list BiH.

Zanimljivo je što je najviše radnih dozvola izdano za djelatnost trgovine, i to 600, potom u oblasti prerađivačke industrije – 370, ali i 327 radnih dozvola za zapošljavanje strancima u oblasti obrazovanja. Paradoks je što je među više od pola milijuna nezaposlenih u BiH najviše kriminalista, politologa, novinara, socijalnih radnika, ali i profesora različitog usmjerenja. Nevjerojatna je činjenica što BiH “uvozi” profesore, a kojih na zavodima za zapošljavanje ima i previše. “Već dulje vrijeme u RS-u su profesori matematike i stranog jezika deficitarni kadrovi. Vlada RS je prije nekoliko godina donijela uredbu da se neki fakulteti proglase besplatnim, ali je još rano za gotov kadar.

Uz to, kod nas veliki biznis ostvaruju i privatni fakulteti kojima treba osoblja”, kazao je medijima Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH. U Zavodu za zapošljavanje RS kazali su da su profesori matematike i fizike te matematike i informatike, kao i njemačkog jezika, deficitarni te da je problem i mobilnost radne snage. I dok u RS “uvoze” profesore njemačkog jezik, samo u Službi za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije evidentirano je 50 nezaposlenih profesora njemačkog jezika i 54 inženjera računarstva. Nezaposlenih profesora na službama za zapošljavanje ima i u RS, međutim, stotine stranih profesora dolaze u BiH predavati djeci dok domaća, za taj posao školovana radna snaga i više od 10 godina bezuspješno traži posao.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -