Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

BiH najsiromašnija država u Europi- dvostruko siromašnija od Hrvatske!

Must Read

Bosna i Hercegovina je najsiromašnija zemlja u Europi, pokazalo je posljednje istraživanje Eurostata o stvarnoj individualnoj potrošnji kojom se mjeri blagostanje domaćinstva. Prema prvoj procjeni za prošlu godinu, stvarna individualna potrošnja po zemljama članicama EU kreće se u rasponu od 49 do 140 posto prosjeka EU, izraženo standardom kupovne moći.
Istraživanje se, kako prenosi Avaz, odnosilo na visinu Bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku i uključivalo je standard kupovne moći stanovništva jedne zemlje.
tabela
Eurostat je istraživanjem obuhvatio 37 europskih zemalja. U Bosni i Hercegovini je zabilježen BDP u visini 28 posto europskog prosjeka, što Bosnu i Hercegovinu čini najsiromašnijom u Europi i državom s najnižim životnim standardom.
Od zemalja regije, poslije BiH najniži BDP po stanovniku, prema standardu kupovne moći, ima Albanija čiji BDP je 29 posto od europskog prosjeka ili 70 posto ispod europskog prosjeka.
tabela 2
Poslije Albanije slijedi Srbija čiji BDP iznosi 35 posto europskog prosjeka, a Makedoniji 36 posto.
Od zemalja regije, najbogatije zemlje su Hrvatska kojoj BDP iznosi 59. Prema ovim rezultatima, Hrvatska je dva puta bogatija od Bosne i Hercegovine i Albanije.
Prema istraživanju Eurostata, najveći životni standard zabilježen je u Luksemburgu, čija je razina dva i pol puta iznad prosjeka EU i iznosi 271 posto EU prosjeka, ili 171 posto više od europskog prosjeka.
Poslije Luksemburga slijedi Norveška, koja nije članica EU-a, čiji BDP po stanovniku iznosi 179 posto europskog prosjeka, i Švicarska čiji BDP je 161 posto europskog prosjeka./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ne natjecanju za pjesmu Eurovizije (ESC) u Švicarskoj

Švicarska narodna stranka i Demokratska unija (EDU) najavile su referendume protiv državnih davanja EUROSONGU u Bernu, Baselu, Ženevi i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -