Utorak, 23 travnja, 2024

BiH juri prema institucionalnom kolapsu

Must Read

Ako se za četiri mjeseca ne izmijeni izborni zakon kojim bi se Hrvatima omogućilo da sami biraju svoje predstavnike, BiH prijeti blokada izvršne vlasti kao u Mostaru

Bosanskohercegovačkim političarima ostalo je manje od četiri mjeseca da usuglase izmjene izbornog zakona kojim bi se omogućilo legitimno nacionalno predstavljanje u institucijama vlasti.

Ne usvoje li do početka svibnja, kada se očekuje odluka Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine o raspisivanju općih izbora, izmjene izbornog zakona, doći će u pitanje provedba izbornih rezultata u listopadu.

Problemi na svim razinama

Naime, Ustavni sud BiH poništio je kao neustavne odredbe izbornog zakona BiH koje reguliraju izbor izaslanika u entitetski dom naroda u Federaciji BiH, a ne bude li nakon izbora moguće formirati to tijelo, bit će blokirana i uspostava cjelokupne izvršne vlasti na federalnoj i državnoj razini. Drugim riječima, BiH prijeti institucionalna kriza kakva već godinama potresa Mostar, gdje također nema političkog dogovora o načinu izbora lokalne vlasti.

Trenutačno, međutim, samo Hrvati inzistiraju na izmjenama izbornog zakona, jer su sudski osporene odredbe tog zakona omogućavale izigravanje izborne volje Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda i nametanje nelegitimnih hrvatskih predstavnika u Dom naroda, ali i Predsjedništvo BiH. Bošnjačke stranke, podjednako one desne i lijeve orijentacije, za sada odbijaju prihvatiti takve zakonske izmjene i uglavnom relativiziraju probleme koji mogu nastati ne bude li do raspisivanja izbora usvojen izmijenjeni izborni zakon.

Komunikacija između vodećih političkih predstavnika Hrvata i Bošnjaka gotovo da i ne postoji, što se odražava i na funkcioniranje federalne vlasti.

Slično je i na državnoj razini, gdje je, pak, glavni problem srpsko-bošnjački odnos i međusobne optužbe za pokušaj unitarizacije, odnosno secesije BiH.

Uzaludni pozivi EU i SAD-a

Europska unija i Sjedinjene Države pozivaju na politički dogovor, prije svega o izmjeni izbornog zakona, ali i provedbi reformi na euroatlantskom putu BiH. No, nema prave reakcije unutar BiH na te pozive pa su sve glasnija upozorenja da će nakon izbora u listopadu BiH ući u još veću političku krizu pa će cijela država postati kao Mostar, kako je to nedavno slikovito kazao srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Predizborna kampanja je uvelike počela i analitičari procjenjuju da bi mogla biti najprljavija dosad. Međunacionalne tenzije na političkoj sceni su visoke, pa se vjeruje da će upravo nacionalna pitanja dobrim dijelom odrediti i pobjednike izbora. No, ne budu li usvojene izmjene izbornog zakona, bit će to pirova pobjeda, bez obzira na to tko se našao u toj pobjedničkoj ulozi.

Za ranu predizbornu kampanju odlično je poslužio Dan Republike Srpske, koji vlasti u Banjaluci obilježavaju 9. siječnja usprkos odluci Ustavnog suda BiH koji ga je proglasio neustavnim. Jučer je održana i velika parada na kojoj je uz srpske dužnosnike i predsjednika samoproglašene Južne Osetije, glavna zvijezda bio bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. On je RS „od srca“ zaželio samostalnost i neovisnost. Bošnjački predstavnici odgovorili su inicijativom da 9. siječnja bude proglašen danom sjećanja na sve žrtve ratnih zločina i genocida koje je počinila Republika Srpska.

večernji.ba

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x