Utorak, 28 svibnja, 2024

BiH je slaba u svemu osim u birokraciji

Must Read

Daniel Serwer, iz Centra za transatlantske odnose pri univerzitetu Johns Hopkins u Washingtonu, kaže da se iz današnjeg izvještaja EU o napretku u BiH  jasno može izvući jedan zaključak

Institucijama u BiH je potrebna temeljita reforma. To je potrebno ne samo kako bi se implementiralo pristupanje uniji, već kako bi se i započeli pregovori o članstvu. Svako mi uvijek govori da EU ne insistira na ustavnim reformama u BiH, ali ako pročitate taj izvještaj shvatićete da Unija možda  ne insistira službeno, ali stanovnicima BiH jasno govori da moraju promijeniti ustav ako žele ubrzati napredak ka EU.

Mislim da je poruka apsolutno jasna da je potrebna temeljita reforma. U SAD nema otpora takvoj promjeni, jer mi smo izmislili Dayton i bićemo sretni ako se on zamijeni nečim boljim. EU to neće uraditi u ime Bh građana, i ja se sa tim slažem, to je pravi pristup. Po mom mišljenju, ono što BiH danas nedostaje je uvjerenje građana da mogu očekivati pravdu i vladavinu zakona bez pretjerane zaštite grupnih prava, koja vode do isuviše kompliciranog mehanizma vlade, kaž Serwer.

S obzirom da EU nagovještava da nema nikakav novi instrument za pokretanje BiH naprijed, Daniela Serwera smo upitali da li takav instrument možda imaju Sjedinjene države.

Američke diplomate govore o reformi Federacije. Mislim da je ona davno trebala biti reformirana, ali smatram da oni nemaju jasnu ideju o tome kako to uraditi.  Mislim da Amerikanci jasno znaju da je trenutna struktura Federacije pretjerana u smislu osoblja i birokracije, ali mislim da nemaju jasnu ideju u kojem pravcu da krenu.

Da budem iskren, u ovom trenutku mi je teško opravdati ne samo Federaciju, nego i cjelokupnu konfiguraciju države, koja je bizarna. Ona je jaka tamo gdje treba biti slaba, a slaba tamo gdje treba biti jaka. Ona je slaba u jedinstvenom pristupu određenim ciljevima kao što su obrazovanje, zdravstvena briga, osnovne građanske usluge, i vladavina zakona, a jaka je u birokraciji, što ne bi trebao biti slučaj.

U jednu stvar ne sumnjam, a to je da kada BiH konačno postane članica EU, moraće imati mnogo jači i ujedinjeniji pravni sistem. Mislim da su Amerikanci, osim inicijative po pitanju federacije, spremni sjediti i čekati da se BiH osvijesti, a to bi moglo duže potrajati, kaže Daniel Serwer.

S obzirom da su na izborima najviše glasova osvojile gotovo iste stranke kao i prije 20 godina, gospodin Serwer smatra da ipak postoji jedna bitna razlika.

Postoji sadržajna razlika-BiH se prije 20 godina nalazila na pragu između komunizma i nečeg drugog i ono što je dovelo do rata tada ne može dovesti do rata danas. Ali razočaravajuće je vidjeti povratak nacionalizma koji u BiH nikada nije doveo do rezultata i koji je dio vlasti gotovo cijelo vrijeme od rata naovamo.

No mogu reći da je održavanje uspješnih izbora samo po sebi vrijedno pohvale, ali ovi rezultati nagovještavaju vjerovatnoću da će nacionalističke stranke također dobro proći i na državnim izborima. To ne vidim kao korak naprijed, ali nisam iznenađen, jer BiH nije poduzela mnogo koraka naprijed posljednjih godina, točnije od 2006 i poraza aprilskog paketa, kaže Daniel Serwer, i nastavlja:

Tužna je činjenica, a to je očigledno iz izvještaja EU o napretku u BiH, da su bh institucije loše oformljene za članstvo u EU. One čak ne mogu ni započeti pregovore o članstvu. I bez njihove reforme ne vidim kako se može krenuti naprijed.

Stanovnici BiH moraju jasno iskazati da žele da se nešto promijeni i glasati za nekoga ko će nešto po tom pitanju učiniti. Ne očekujem da će  nacionalističke stranke prevladati taj izazov, a ako to uspiju učiniti, biću veoma sretan. Uvijek postoji nova šansa na sljedećim izborima.(Dnevnik.ba/VOA)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -