BiH, ipak, neće dobiti nazad Sutorinu: Predsjedništvo BiH prihvatilo sporazum s Crnom Gorom

Predsjedništvo je juče prihvatilo sporazum o granici, objavili su podgorički mediji, pozivajući se na diplomatske izvore

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prihvatilo je ugovor o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Ovim je omogućeno da predstavnici dvije države taj dokument potpišu 27. avgusta u Beču na skupu država regiona i Evropske unije.

Predsjedništvo je juče prihvatilo sporazum o granici, objavili su podgorički mediji, pozivajući se na diplomatske izvore.

To je prvi ugovor o razgraničenju između država bivše Jugoslavije.

Ministri inostranih poslova Crne Gore i BiH su početkom jula najavili da će ugovor biti potpisan na Bečkoj konferenciji.

Crna Gora i BiH su 2014. godine usaglasile ugovor o državnoj granici, ali su pojedini politički krugovi u Sarajevu otvorili to pitanje tražeći da primorska prevlaka Sutorina, koja je u sastavu Crne Gore, pripadne BiH.

Otvaranje pitanja Sutorine pred Predstavničkim domom BiH je zateglo je odnose de države, pa je Crna Gora odložila slanje ambasadora u Sarajevo, dok je bosanskohercegovačka strana povukla ambasadora iz Podgorice na konsultacije. Parlament BiH je nedavno odbacio Rezoluciju o Sutorini, što je pozdravila zvanična Podgorica, poručivši da brzo šalje ambasadora u Sarajevo.

 

Nezavisne.com