Published On: Sri, velj 6th, 2013

BiH ima razvijene zakone o spolnoj ravnopravnosti, ali ne i svijest građana

ravnopravnostU okviru javne tribine Fondacija lokalne demokratije danas je u Sarajevu predstavila „Analizu educiranosti javnosti iz zakona o ravnopravnosti spolova BiH i obiteljskog zakona Federacije BiH“, koja je realuzirana uz financijsku podrčku USAID –JSDPII.
“Rezultati analize u kojoj je ispitano oko 300 ispitanika pokazali su kako građani BiH jako malo znaju o primjeni Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, kao i o obiteljskom zakonu Federacije BiH” rekla je direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović.
Građani BiH ne koriste dovoljno mogućnosti koja im pruža ovaj zakon o ravnopravnosti spolova.
“BiH ima razvijene mehanizme i legislativu, ali moramo poraditi na podizanju svijesti o primjeni samog zakona kako u institucijama, tako i od građanstva. Tek puna implementacija pretpostavlja aktivnosti države, ali i da građani koriste zakon i sredstva koji on podrazumijeva” rekla je direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.
Na taj način se, naglašava, podstiče prava zaštita ljudskih prava, odnosno uklanjanja diskriminacije i potpuno ostvarivanje ravnopravnosti spolova.
Podsjećamo jučer je načelnik općine Novi Grad Semir Efendić na vijest o osnivanju neformalnog Kluba zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na svom javnom profilu na društvenoj mreži Facebook, napisao: “Spolna pripadnost je potpuno pogrešna osnova za političko organiziranje i može donijeti samo štetu, a naročito po žene kojima se kroz takve organizacije ispere mozak do mjere da više nisu sposobne za normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva”.
(Dnevnik.ba)