Published On: Tue, Oct 28th, 2014

Bičakčić: Bošnjaci ne upravljaju državom, Srbi i Hrvati drže sve važne institucije

Bošnjaci trenutno upravljaju najmanje važnim institucijama Bosne i Hercegovine, iako su oni najbrojniji od tri konstitutivna narodu u zemlji, upozoravaju stručnjaci, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Srbi se nalaze na čelu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na čelu Agencije za zaštitu osobnih podataka, rukovode Visokim i sudskim tužiteljskim vijećem BiH, Uredom za veterinarstvo…

Hrvati, skoro uvijek, upravljaju finansijama u državi.

S druge strane, predstavnici iz reda bošnjačkog naroda najčešće se nalaze na prvim pozicijama manje značajnih državnih institucija kao što su Agencija za javne nabavke, Agencija za sigurnost hrane ili, recimo, Institut za mjeriteljstvo.

Svaka institucija u zemlji, upozoravaju stručnjaci, ima svoju ulogu ali je jasno da državom upravlja onaj tko „drži“ najznačajnije institucije.

Edhem Bičakčić, bh. političar i bivši premijer Federacije BiH upozorava kako je sada već jasno da su Bošnjacima iz ruku izmaknute glavne poluge za upavljanje državom što nikako ne vodi u dobrom smjeru.

– Bošnjaci za to trebaju kriviti vlastite političare koji ih predstavljaju, a koji se nisu znali izboriti za bolje pozicije u vlasti s predstavnicima druga dva naroda, rekao je Bičakčić za NAP.

– To se mora promijeniti, dodaje.

Omer Ibrahimagić, profesor Ustavnog prava tvrdi kako je, ukoliko se od Bosne i Hercegovine želi napraviti zemlja ravnopravih naroda, neophodno je na sve zajedničke institucije u zemlji, pa i one koje to nisu, uvesti sustav rotacije, koji će se strogo poštivati, piše NAP.

 

Patria