Published On: Sub, kol 25th, 2018

BH novinari MUP-u HNŽ prijavili prijetnje Gloriji Lujanović, otkriven identitet “Smjehuljka”

Udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima prijavila je MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije slučaj upućenih prijetnjih, odnosno poziva na nasilje prema novinarki portala Dnevnik.ba Gloriji Lujanović.

“Prema informacijama kojima raspolaže Udruga BH novinari i Linija za pooć novinarima, na Twitter nalogu pod pseudonimom ‘Smjehuljak’ stigla je prijetnja ali i očit govor mržnje navedenoj novinarki”, stoji u informaciji koju su BH novinari poslali ravnatelju policije HNŽ-a Iliji Lasiću.

Uz eksplicitno citiranje prijetnje, koju ovdje zbog degutantnosti nećemo ponavljati, BH novinari su informirali Lasića kako je “povod za ovakve strašne prijetnje niz tekstova koje je novinarka Lujanović pisala o zločinima mudžahedina u Središnjoj Bosni tijekom rata u BiH”.

Udruga BH novinari smatra da je sloboda govora ili pravo na slobodu izražavanja zapravo pravo na posjedovanje i izražavanje vlastitih stavova i razmišljanja, bez cenzure i straha da će zbog toga biti progonjeni, etiketirani i pod prijetnjom za vlastiti život.

“U tom kontekstu upozoravamo na učestalost prijetnji i ugrožavanje sigurnosti novinara koji iznose kritičke stavove i vlastita mišljenja o osjetljivim temama iz oblasti vjerskog, političkog, ekonomskog i društvenog života u BiH. Umjesto legitimne javne polemike i sučeljavanja mišljenja ili činjeničnog osporavanja stavova s kojima se pojedinci ne slažu, svjedoci smo prijetnjama, huškanju, govoru mržnje ili pozivima na linč”, stoji u informaciji koju su BH novinari uputili Lasiću.

“Ljubazno Vas molimo da svim pravnim i institucionalnim sredstvima na što efikasniji način osigurate zaštitu prava na slobodu izražavanja, a svaki pokušaj kršenja ili zloupotrebe tog prava efikasno sankcionirate u skladu s postojećim zakonima i međunarodnim konvencijama”, dodaje se.

BH novinari su također zamolili Lasića da i iz razloga što se ovakvim postovima na društvenim mrežama etiketiraju ljudi i samim tim dovodi u opasnost život njih samih, da što hitnije istraže navedeni slučaj kako bi se sankcionirali odgovorni za navedenu hajku i raspirivanje govora mržnje, a pri tom zaštitio i nesmetan rad kao i osobna sigurnost novinarke Glorie Lujanović.

Inače, govor mržnje prema kolegici Lujanović osudili su brojni pojedinci iz javnog života u BiH, kao i gotovo sve strukovne udruge.

Twitter profil “Smjehuljak” s kojeg su upućivane prijetnje u međuvremenu je promijenio naziv (sad se zove “Tačka”) i nema javno postavljenih postova.

Također, istragom koju je proveo portal Dnevnik.ba otkriven je i identitet osobe koja stoji iza prijetnji, no s obzirom na to da medij nije i ne može biti pravosudni organ, ističu kako neće objavljivati informacije do kojih su došli, nego očekuju od nadležnih policijskih i pravosudnih tijela da to učine.

Portal Dnevnik.ba zahvalio se svima koji su izrazili podršku kolegici Lujanović, kako pojedincima, tako i strukovnim udrugama, i sada očekuju od pravosudnih institucija da ovaj slučaj dovedu do kraja.

Naime, kad su prijetnje i pozivi na nasilje u pitanju, ne smije biti nikakve tolerancije jer se nikad ne zna kad bi netko mogao s riječi prijeći na djela i verbalne prijetnje pretvoriti u fizičko nasilje.

Nasilje zbog riječi izgovorenih ili napisanih u javnom prostoru ne smije se tolerirati. Svima onima koji skriveni iza pseudonima šire govor mržnje i pozivaju na nasilje na internetu mora se pokazati da nisu anonimni i da su svi odgovorni za riječi koje izgovaraju odnosno pišu./J. Gudelj / Dnevnik.ba/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare