Published On: Pon, pro 23rd, 2019

Bh. građani u ovoj godini na cigarete potrošili skoro milijardu KM

U deset mjeseci 2019. godine u BiH je ukupno uvezeno cigareta i duhana za pušenje u vrijednosti od 947 milijuna KM, dok je u isto vrijeme plasirano na bh. tržište 89,5 milijuna KM domaćih cigareta i duhana za pušenje.

Kako je za Radiosarajevo.ba kazao Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, po osnovu akciza na duhan i duhanske prerađevine u deset mjeseci 2019. godine ukupno je prikupljeno 746,8 milijuna KM.

Također, Odjel za provođenje propisa u okviru Uprave za indirektno oporezivanje u kontinuitetu ulaže napore na suzbijanju crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina na tržištu Bosne i Hercegovine“, dodao je Kovačević.

Tako je UIO u razdoblju siječanj – listopad 2019. godine privremeno oduzela duhana i duhanskih prerađevina u slijedećim količinama i vrijednostima, i to:

105.880 paklica cigareta,
2.945 kg rezanog duhana,
52.727 komada ručno punjenih cigareta.

Ukupna tržišna vrijednost ove privremeno oduzete robe procjenjuje se na oko 1 milijun KM“, istaknuo je za Radiosarajevo.ba Ratko Kovačević.

Također, prema podacima kojima raspolaže UIO BiH, krijumčarene cigarete najčešće dolaze iz nama susjednih zemalja Srbije i Crne Gore.

Na pitanje bi li u 2020. godini trebalo doći do poskupljenja cigareta na bh. tržištu, Kovačević nam je kazao da Odluka o minimalnoj i specifičnoj akcizi na cigarete za 2020. godinu predviđa da specifična akciza na cigarete ostaje na u iznosu od 1,65 KM po paklici cigareta, kako je to i u 2019. godine.

To znači da ne bi trebalo doći do poskupljenja cigareta na tržištu BiH kad je u pitanju zakonska legislativa. Međutim, formiranje cijena na tržištu je slobodno i veliki distributeri i proizvođači cijena sami odlučuju hoće li povećavati cijene cigareta ili neće. Mi još u UIO očekujemo da nam se dostave nove cijene cigareta koje će biti na snazi iduće godine i čim ih Uprava dobije bit će objavljene. Tada ćemo konretno znati hoće li doći do poskupljenja cigareta“, istaknuo je za Radiosarajevo.ba Ratko Kovačević.

Međutim, što se tiče rezanog duhana u 2020. godini akciza raste sa 114,40 po kg na 121,60 po kg, tako da se može očekivati rast cijena.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare