Petak, 19 travnja, 2024

Bez rezervacija i najava: Talijanski grad koji besplatno prima sve posjetitelje

Must Read

Komunu La Barca vodi jedan Nizozemac, a cijela ideja je da sve u njoj pripada ljudima. Frižider je uvijek pun, a uvijek ćete pronaći slobodan krevet. Nije potrebno najaviti se, rezervirati ili nositi novac.

Umjetnička komuna La Barca prava je utopija za njene stanovnike. Nastala je u napuštenom srednjovjekovnom selu na vrhu brda u blizini Sanrema. Bussana Vecchia mjesto kojeg je uništio potres 1887. godine, a oni koji su ga preživjeli preselili su se u grad, dok je Sanremo proglasio mjesto nenaseljivim. I tako je to bilo idućih 60 godina, dok se umjetnici nisu počeli dolaziti i graditi svoju umjetničku utopiju.

La Barca (Foto: Facebook/Monica Tonnerova)

Tijekom 1970-ih ponovno je proradio sistem kanalizacije i struja, a danas ovo selo funkcionira u potpunosti zahvaljujući svojim neobičnim stanovnicima, koji po popločenim ulicama imaju male galerije. Kokoši, patke, svinje koje hodaju okolo nisu neobičan prizor, a tu su i instalacije poput nekadašnjeg kamiona za dostavu koji je pretvoren u “gredicu” s cvijećem.

Glavni objekt otvorena je terasa prepuna memorabilije i zanimljivih predmeta iz različitih vremenskih razdoblja i s različitih kontinenata.

Komunu La Barca vodi jedan Nizozemac, a cijela ideja je da sve u njoj pripada ljudima. Frižider je uvijek pun, a uvijek ćete pronaći slobodan krevet. Nije potrebnonajaviti se, rezervirati ili nositi novac. Pa, ako zalutate u ovom dijelu Italije, slobodno potegnite do Bussane Vecchie i potražite prenoćište. No, neka pravila ipak postoje. Ako pojedete nešto, očekuje se da ćete za sobom oprati i pospremiti suđe. Ako volite vrtlariti, pridružite se ekipi u vrtu koja brine o zasađenom povrću.

La Barca (Foto: Facebook/Monica Tonnerova)

Ako ste zagrizli i želite put Bussane Vecchie, na workaway.info (stranica poput couchsurfera, samo što ovdje za krevet i hranu nešto odradite, poput pranja suđa ili rada u vrtu) možete se prijaviti i otputovati u Italiju.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -