Nedjelja, 26 svibnja, 2024

BEZ OBZIRA ŠTO ZEMLJA TONE: Kandidati za predsjednika Slovenije moraju javno odgovoriti je li Tito bio zločinac

Must Read

Slovenski predsjednički kandidati izjašnjavat će se tijekom kampanje o temama iz prošlosti i budućnosti pa će tako, među ostalim, u suočavanju na nacionalnoj televiziji morati reći smatraju li je li Josip Broz Tito bio zločinac i hoće li euro kao europska nacionalna valuta preživjeti sadašnju krizu.

Iako je do službenog početka kampanje pred izbore 11. studenog još mjesec dana, portal slovenskog Telekoma već je objavio 57 pitanja koja je za vodeće kandidate na izborima pripremila urednica informativnog programa na RTV Slovenija Ksenija Horvat Petrovčič, a bit će postavljena sadašnjem predsjedniku Danilu Tuerku i njegovim glavnim izazivačima Borutu Pahoru i Milanu Zveru u sučeljavanju na nacionalnoj televiziji, prenosi Avaz.

Među 57 predviđenih pitanja je i šest takvih na koja će oni morati odgovoriti s da ili ne, bez dodatnih izjava. Većinom je riječ o pitanjima na kojima će kandidati svojim odgovorima gledateljima i biračima jasnije predstaviti politički i ideološki profil te svoje poglede na prošlost i budućnost.

Tako će kandidati morati odgovoriti je li zvijezda petokraka totalitarni simbol, je li bivši jugoslavenski predsjednik Tito zločinac te smatraju li da će euro i 2015. godine još uvijek biti europska zajednička valuta.

Vrijednosno-politička opredjeljenja pokazat će i pitanja o tome jesu li kandidati za zakonske promjene kojima bi se u Sloveniji ženama zabranio prekid trudnoće, osim u slučaju kad bi porod ugrozio zdravlje majke i jesu li za mogućnost da istospolni parovi usvajaju djecu (što je odbijeno na referendumu početkom ove godine). Sa da ili ne morat će odgovoriti i na pitanje treba li predsjednik države živjeti u posebnoj predsjedničkoj rezidenciji, što sada nije slučaj.

Uz to, kandidati za slovenske predsjedničke izbore morat će tijekom suočavanja otkriti i niz osobnih detalja o svom osobnom životu, zdravlju i imovinskom stanju, navesti koje knjige čitaju, koje strane jezike govore, što smatraju svojom najvećom karakternom manom i vrlinom, jesu li ikada liječnicima za zdravstvene usluge dali nešto više od kave.

Od aktualnih pitanja iz političkog života, među ostalim, će odgovoriti što misle o mogućnosti prodaje Mercatora i treba li slovenski parlament ratificirati pristupni ugovor Hrvatske i Europske unije s obzirom da ministar vanjskih poslova Karl Erjavec povezuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s pitanjem tužbi protiv Ljubljanske banke za neisplaćene devizne depozite hrvatskih građana, a ponovo se priprema i tender za prodaju 55 posto Mercatorovih dionica, kako zbog lošeg stanja bilanci slovenskih banaka, tako i radi davanja pozitivnog signala stranim investitorima.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -