Published On: Sat, Oct 31st, 2015

BEZ DOGOVORA U BEČU: Glavni problem – što s Assadom?

Međunarodni sastanak o Siriji, koji je u petak ujutro počeo u Beču, završen je nakon osam sati pregovora.

Usuglašena su stajališta o nekoliko točaka, ali preostaje veće neslaganje o budućoj ulozi Bashara al-Asaada pa će sastanak biti nastavljen za dva tjedna, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

“Razgovarali smo o svim temama, pa i najtežima. Postoje točke neslaganja, ali dovoljno smo napredovali kako bismo se ponovo sastali u istom sastavu za dva tjedna”, rekao je.

“Postoje teme o kojima se ne slažemo, a glavna je o buduća uloga Bashara al-Assada”, dodao je francuski ministar. “Ali postoji određen broj tema o kojima smo se složili, posebice o procesu tranzicije, o perspektivama izbora i načinu njihovog organiziranja te ulozi Ujedinjenih naroda”, dodao je.

Članovi dvadesetak izaslanstava nazočnih u austrijskom glavnom gradu, među kojima Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Irana i Saudijske Arabije, nisu dali izjave, već bi kasnije trebalo biti objavljeno zajedničko priopćenje.

“I dalje postoje veliki problemi, ali smo postigli neke dogovore”, rekla je visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini./Hina/HMS/