Published On: Sat, Oct 31st, 2015

ŽIVOT PIŠE ROMANE Put od izbjeglice iz BiH do najmlađe ministrice u povijesti Švedske

Prepričavajući priču Aide Hadžialić,mediji se pitaju koliko je novih Aida došlo u Europu u najnovijem izbjegličkom valu

Aida Hadžialić imala je pet godina kada je s roditeljima krenula u izbjeglištvo. Oni su početkom rata u Bosni i Hercegovini napustili Foču i krenuli prema Švedskoj. Aida sada ima 28 godina, diplomirala je pravo i postala najmlađa ministrica obrazovanja u švedskoj povijesti. Iako tu dužnost obnaša već gotovo godinu dana, sada, u jeku izbjegličke krize koja zapljuskuje Europu, mediji opet pišu o njoj navodeći da je ona izvrstan primjer kako se izbjeglička obitelj integrirala u društvo koje ih je prihvatilo.

Aida se u politiku uključila kada je imala samo 16 godina, i to nakon ubojstva švedske ministrice vanjskih polova Anne Lindh. Već se tada pridružila Švedskoj socijaldemokratskoj uniji kojoj je pripadala i ubijena ministrica. Prije pet godina diplomirala je pravo, a ubrzo nakon diplome postala je dogradonačelnica grada Halmstata u kojem je živjela. Iako na općim izborima održanima prije nešto više od godine dana nije uspjela ući u švedski parlament, premijer Stefan Löfven ukazao joj je povjerenje i imenovao je ministricom obrazovanja. Na web-stranici ministarstva uz njenu fotografiju stoji i izjava: “Nit koja me vodi ona je koja povezuje znanje, radna mjesta, rast i socijalnu državu. Za sve ljude!”

U travnju ove godine i hrvatski ministar obrazovanja Vedran Mornarbio je u gostima kod Aide. Zanimala su ga švedska iskustva koja bi mogao iskoristiti u reformiranju školstva.

Prepričavajući Aidinu priču, mediji postavljaju pitanje koliko je novih Aida došlo u Europu u najnovijem izbjegličkom valu.