Published On: Pon, sij 21st, 2013

Bevanda zaprepašten količinom strasti zbog hrvatskog kanala

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda smatra neprihvatljivim da Bošnjaci određuju Hrvatima koga će birati i treba li im RTV kanal na hrvatskom jeziku.
-Što prije sazrije svijest kod bošnjačkih političara da su Hrvati konstitutivni narod, prije ćemo otvoriti novu stranicu odnosa. Moj susjed je meni najvažniji, rekao je Bevanda za Večernji list.
Na pitanje hoće li se vladajuća koalicija raspasti zbog pitanja RTV kanala na hrvatskom jeziku odgovorio kako vjeruje da se to neće dogoditi, ali i da je zaprepašten količinom strasti, ispoljene poslije usvajanja Zakona o RTV servisu.
Podsjećamo, nakon što je Vijeće ministara usvojilo izmejen Zakona o Javnom RTV sustavu, bez glasova ministara iz SDP-a i SBB-a, uslijedile su žustre reakcije na taj potez.
Iz SDP-a BiH je poručeno kako će se svim silama truditi da sruše zakon koji je odaslan u parlamentarnu proceduru. U SDP-u BiH smatraju da je to uvod u rušenje cjelokupnog postojećeg koncepta sistema javnog RTV emitiranja kojim se žele uspostaviti etnički javni servisi.
I Ministarstvo komunikacija i prometa BiH na čijem je čelu Damir Hadžić i SDFP-a, ogradilo se od odluke Vijeća ministara BiH naglašavajući kako to ministarstvo nije bilo predlagač spomenutog zakona iako je ono nadležno za to.
– Posljedica bi bila uspostavljanje etničkih javnih servisa, umjesto sadašnjih na entitetskom i na državnom nivou, a time i dalja podjela bh. društva u kojem bi, po zamišljenoj logici, svaki narod imao svoj javni RTV servis, kazao je ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić.
Hadžić je još u studenom prošle godine u pisanoj izjavi objasnio kako je Bevanda “samoincijativno i bez konzultacija uvrstio prijedlog ove točke”.
-Ministarstvo prometa i veza BiH će problematiku djelovanja javnog servisa i odgovarajućih zakonskih rješenja, pripremati u suradnji s Europskom komisijom i relevantnim preporukama o radu javnog servisa. Umjesto razgovora o mogućim etničkim kanalima naša prioritetna obveza je da u skladu s preuzetim međunarodnim obvezama završimo reformu Javnog RTV servisa i uspostavimo Korporaciju javnih emitera, izjavio je ministar Hadžić rekavši kako neće dozvoliti dizanje političklih tenzija po tome pitanju.
No, Bevanda je nakon usvajanja izmjena zakona odgovorio da je on predložio zakon nakon što je javno rečeno da to resorno ministarstvo neće uraditi.
Ako treba pitati zašto sam ja predlagatelj izmjena Zakona o Javnom RTV sustavu BiH, onda treba dati jasan odgovor: programom rada, zaključkom Doma naroda Parlamenta BiH, odlukom Ustavnog suda, to je propisano kao obveza Vijeća ministara, rekao je Bevanda dodavši kako je očekivao da će to uraditi Ministarstvo prometa.
-Kada je javno rečeno da to neće uraditi, mada je u programu rada, onda sam ja to delegirao, prikupio sva potrebna mišljenja i uputio na Vijeće ministara, kazao je Bevanda.
(Dnevnik.ba | R.I.)