Published On: Pon, sij 21st, 2013

PO TRI TRAKE S OBE STRANE: BiH će do 2014. imati 100 km autoceste

Velike tvrtke u Bosni i Hercegovini planiraju u ovoj godini velike infrastrukturne projekte i završavaju već započete, piše Denvni Avaz.
Tako će “Elektroprivreda BiH” (EPBiH) intenzivirati realizaciju strateških projekata, dok će “Autoceste FBiH” otvoriti nova gradilišta i nastaviti gradnju autoputa, prenosi sarajevski dnevnik.
Hidroelektrana “Vranduk”, čija će gradnja početi u ovoj godini, investicija je od 127 milijuna KM, a financirat će se iz proračuna EPBiH.
– Imamo urbanističku suglasnost, a u toku je rješavanje imovinskopravnih odnosa. Gradnja će početi ove godine, dok je početak proizvodnje planiran za 2017. godinu – istakli su iz EPBiH.
Pored ovog projekta, u tijeku je fazna realizacija pripremnih aktivnosti za početak gradnje vjetroelektrane “Podveležje”. Ova investicija vrijedna je 140 milijuna KM, a s radom treba početi 2015. godine. Još nije izabran konsultant, a u pripremi je i postupak javne nabavke za isporuku glavne opreme.
Također, u ovoj godini počet će i gradnja male hidroelektrane na Neretvici, koja će koštati 97 miliona KM, a radovi će trajati dvije godine.
Što se tiče projekata “Autocesta FBiH”, u planu je gradnja 55 kilometara autoputa na koridoru 5C, a uskoro počinje i gradnja dodatnih 18 kilometara autoputa.
– Radi se o dionici Svilaj – Odžak, Butila – Vlakovo i Drivuša – Klopče. Ovim ćemo imati u funkciji tri nova gradilišta. Na taj način stvaramo uvjete da konačno prijeđemo magični broj od 100 kilometara autoceste do kraja 2014. godine – saopćili su iz “Autocesta FBiH” d.o.o. Mostar.
I “Autoceste FBiH” nastavit će intenzivirati gradnju autoputa na deset gradilišta, na kojima će biti angažirano više od 5.000 radnika.
(Dnevnik.ba)