Published On: Sub, ožu. 31st, 2018

BEVANDA: Cormack i Wigemark poslali jasne poruke onima koji pogrešno tumače presudu Ustavnog suda BiH

Poruke američke veleposlanice Mauren Cormack i šefe Delegacije Europske unije u BiH Larsa Gunara Wigemarka iz njihovog autorskog članka da je zadaća Doma naroda Federalnog parlamenta zaštita prava konstitutivnih naroda, te da se, prema presudi Ustavnog suda BiH, po apelaciji Bože Ljubića, izaslanici u taj dom trebaju birati na proporcionalan način upućene su onima koje su na pogrešan i neprimjeren način tumačili odluku Ustavnog suda BiH, izjavio je u Dnevniku Naše tv pravni stručnjak Slaven Bevanda, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Bevanda je precizirao kako su prijedlozi SDA i SDP-a BiH polazili od rješenja- da se iz svake županije bira najmanje jedan izaslanik svakog konstitutivnoga naroda i ostalih, što je odredba Izbornog zakona koju je Ustavni sud proglasio neustavnom, pa prema tome ti prijedlozi derogiraju presudu Ustavnog suda, dok su prijedlozi stranaka HNS-a u skladu s presudom Ustavnog suda jer predviđaju proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Bevanda je kazao i kako vjeruje da pristup međunarodne zajednice u implementaciji presude u predmetu Sejdić- Finci nije jednak pristupu bošnjačkih stranaka koje bi ukidanjem nacionalnog prefiksa ispred članova Predsjedništva BiH, a zadržavanjem Federacije BiH kao jedne izborne jedinice, u kojoj su Bošnjaci tri i pol puta brojniji od Hrvata, pod krinkom osiguranja prava pripadnicima nacionalnih manjina da se kandidiraju, zapravo eliminirali Hrvate da biraju člana Predsjedništva BiH.

– Ja ne misim da međunarodna zajednica ne shvaća duh i bit Bosne i Hercegovine, odnosno da ne shvaća poziciju tri konstitutivna naroda koja je predviđena i u Daytoskom mirovnom sporazumu i ona je kroz presudu Ustavnog suda jasno pojašanjena, kazao je Bevanda.

On smatra kako se može doći do izbornog modela da članovi Predsjedništva budu i predstavnici građana, ali i konstitutivnih naroda.

– To može biti model prema kojem bi se Federacija organizirala u više izbornih jedinica, ili model tzv. minimalne multietničke zastupljenosti gdje drugi kandidat za člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH pored ukupnog broja glasova gledalo da drugi kandidat po broju glasova ima odgovarajući broj pobjeda u kantonima druge etničke većine u odnosu na etničku većinu u kojima je pobijedio prvi kandidat, kazao je Bevanda./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer