Published On: Uto, srp 6th, 2021

BEBE PLAĆAJU CIJENU U ovom gradu se masovno vjenčavaju BLISKI ROĐACI, a posljedice su stravične

Studija “Rođeni u Bradfordu” otkrila je da se svake godine polovica beba u gradu rodi od majki pakistanskog podrijetla. Dvije trećine tih žena udane su za rođake prvog ili drugog stupnja, što povećava rizik da će njihovo potomstvo umrijeti ili imati invaliditet.

Ovaj multikulturni dio Yorkshirea nije jedino mjesto u Velikoj Britaniji gdje su brakovi rođaka krivi za smrt bebe. Birmingham je nedavno najavio hitnu radnu skupinu koja će istražiti visoku razinu smrtnosti dojenčadi nakon što su zdravstveni i socijalni službenici utvrdili da je to dvostruko više od nacionalnog prosjeka.

Iako siromaštvo igra ulogu u krizi, petina svih smrtnih slučajeva novorođenčadi rezultat je genetskih problema koji nastaju kada se rođaci međusobno vjenčaju i imaju djecu, navodi se u izvješću gradskog vijeća u Birminghamu. Bebe pakistanskog i južnoazijskog podrijetla bile su nesrazmjerno pogođene, s jednim od 188 mrtvorođenih.

Nalazi su toliko uznemirili bivšeg glavnog tužitelja za sjeverozapadnu Englesku Nazira Afzala, da je rekao da postoji mogućnost zabrane braka između bliske rodbine kako bi se okončala patnja “teško pogođene djece i roditelja”.

Istaknuta aktivistica za ženska i dječja prava, čiji su roditelji također u Britaniju stigli iz Pakistana, objasnila je za Daily Mail: “Prva dužnost vlade je zaštititi svoje građane od štete. Snažan je argument da obiteljske brakove treba zabraniti kao da su incest. Dosta nam je sahranjivanja svojih beba. “

Njegov stav nije samo eksplicitan, već i hrabar, jer je kritika obiteljskih brakova tabu među pakistanskim i južnoazijskim zajednicama. Kritičari Afzala već su mu rekli da su njegove kontroverzne izjave usmjerene na “djecu s invaliditetom”.

“Moramo slijediti znanost i djelovati da bismo spasili živote”, rekao je.

Problem je u tome što bebe rođene u rodbinskim brakovima mogu patiti od takozvanih “recesivnih” genetskih poremećaja, povezanih s teškim invaliditetom i ranom smrću.

Te poremećaje uzrokuju varijantni geni. Ako naslijedite jedan gen recesivne varijante, nećete se razboljeti ni umrijeti. Međutim, ako dijete naslijedi istu genetsku varijantu od svakog povezanog roditelja, veći je rizik od zdravstvenih problema.

Vjerojatnost da par ima istu varijantu gena iznosi 100 prema jedan u općoj populaciji. U brakovima rođaka to se može povećati na svakog osmog, jer ljudi koji su međusobno povezani imaju veću vjerojatnost da imaju iste pogreške u svojoj DNK. A problem se samo pogoršava dok rođaci nastavljaju generaciju za generacijom.

Međutim, unatoč zdravstvenim opasnostima, procjenjuje se da je 55 posto parova pakistanskog podrijetla u braku s rodbinom.

I dok su britanski pakistanski parovi odgovorni za ukupno tri posto rođenih u Velikoj Britaniji, oni čine trećinu – 33 posto – djece s genetskim oštećenjima.

Srodnički brakovi popularni su u tim zajednicama jer se vjeruje da jačaju jedinstvo obitelji i održavaju bogatstvo netaknutim.

– Dogovoreni su iz materijalnih razloga, a ne zbog religije. Obitelji ne žele riskirati da izgube obiteljski novac ako se tete udaju za stranca. Neki roditelji “vjeruju” svojoj djeci odmah nakon rođenja – objasnio je Afzal.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x