Published On: Tue, Sep 8th, 2015

BBC: Sirijske izbjeglice zasjenile masovni egzodus Balkanaca

Otkako je Makedonija objavila izvanredno stanje zbog broja izbjeglica koje su došle na njezinu granicu, takozvana “Balkanska ruta” koju koriste migranti postala je poznata diljem svijeta.
BBC navodi da skoro 3.000 izbjeglica svakim danom ulazi u Makedoniju. Većina njih preko Srbije i Mađarske žele stići do Njemačke.
Ovo je, kako navodi BBC, zasjenilo mnogo veći egzodus, ne preko zemalja Balkana, već upravo iz tih zemalja.
U prvih sedam mjeseci ove godine Njemačka je zaprimila 200.000 zahtjeva za azil. Četiri od deset tih aplikacija došlo je iz zemalja Zapadnog Balkana.
Približno 30.000 zahtjeva došlo je iz Albanije i skoro isti broj s Kosova. Sirija je jedina zemlja s više zahtjeva od Albanije i Kosova.
O kojem broju se radi dovoljno svjedoči podatak da je tijekom cijele 2014. godine iz Albanije za Njemačku željelo otići 8.000 građana
Prema podacima njemačkog Federalnog ureda za migracije i izbjeglice, u drugoj polovici 2015. godine broj osoba iz BiH i Srbije koje traže azil u Njemačkoj porastao je za 23 posto.
BBC navodi da, kada je riječ o Srbiji, najviše građana koji žele napustiti zemlju je romskog podrijetla.
Sigmar Gabriel, zamjenik kancelara Njemačke, danas je izjavio da njegova zemlja godišnje može primiti pola milijuna azilanata.
“I ostale europske zemlje trebaju otvoriti svoje granice”, rekao je Gabriel.
Prema podacima UNHCR-a, konstantno raste i broj osoba iz drugih zemalja koje traže azil upravo u zemljama Zapadnog Balkana.
Navodi se i da u BiH živi najmanje 1.500 građana romske populacije koji nemaju državljanstvo.
Za našu zemlju je navedeno da još uvijek ima 84.500 interno raseljenih osoba.