Published On: Uto, ruj 8th, 2015

Serwer: Bosanski političari gube ako se počne raditi po europskim standardima

Daniel Serwer, ugledni američki analitičar i profesor na Univerzitetu “John Hopkins” u Washingtonu, kazao je u razgovoru za “Avaz” da aktualnu političku krizu u BiH, koja je najveći generator nestabilnosti države, ne vidi samo kao normalan problem koji se javlja u parlamentarnim sustavima gdje pregovori o formiranju parlamentarne većine traju i duže nego što je predviđeno.

Ovaj problem, posebno izražen u Federaciji, gdje ne postoji stabilna parlamentarna većina koja treba podržati rad Vlade, Serwer vidi kao “odraz nedostatka volje dijela bosanskih političara da rade ono što trebaju raditi da bi državi omogućili kvalifikaciju za ulazak u EU”.

”Amerikanci i Europljani, čini se, to više žele nego bosanski političari, koji, istini za volju, imaju mnogo toga izgubiti kada europski standardi o odgovornosti i transparentnosti počnu prevladavati u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru”, kazao je Serwer.

Govoreći o najavljenom referendumu u RS-u te o sve žešćim istupima predsjednika tog entiteta Milorada Dodika, Serwer ističe da to jeste problem za cijelu državu.

”Jasno je, još od Badinterove komisije, da o pitanjima koja imaju posljedice na BiH odlučuju svi u BiH. Dodik se igra vatrom. Bio bih iznenađen ako u tome ne bude spaljen”, kazao je za “Avaz” ovaj ugledni američki profesor.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare