Barack Obama od ukupno 583 osvojio 281 elektorska glasa

Barack Obama (51), dosadašnji predsjednik SAD pobijedio je na izborima i osvojio još jedan četverogodišnji mandat u Bijeloj kući.Prema još nepotpunim rezultatima glasovanja koje su noćas objavljeni, Obama je od ukupno 583 osvojio 281 elektorska glasa, što je 11 više nego što je dovoljno za trijumf, dok je Mitu Romni (65) pripao 201 elektorski glas. Za pobjedu je bilo potrebno 270 elektorskih glasova.

 

U izbornom stožeru Baracka Obame u Chicagu počelo je noćas veliko slavlje, kao i na ulicama više američkih gradova.

Televizijski giganti CNN i Fox News objavili su da je Obama pobijedio u Kaliforniji, New Yorku, Vermontu, Ajovi, Connecticutu, Havajima, državi Washington, Pennsylvaniji, New Jerseyu, Delaware, Oregonu, Minnesoti, Washingtonu DC (Okrug Kolumbija), Ilinojisu, Nju Meksiku , New Hampshireu, Marylandu, Massachusettsu, Wisconsinu, Maineu, Roud Islandu i Michiganu.

Kandidat konzervativnije Republikanske stranke Mitt Romney dobio je u Arizoni, Kentuckyju, Indiani, Ajdahu, Zapadnoj Virginiji, Georgiji, Južnoj Karolini, Sjevernoj Karolini, Oklahomi, Tennesseeju, Utahu, Montani, Arkanzasu, Nebraski, Mizuriju i Nebraski.

Situacija je pred ponoć po satnici u Njujorku bila još neizvjesna u nekoliko “swing” (kolebljivih) država, ali tamošnji rezultati više ne mogu promijeniti konačni, već utvrđeni ishod. 

U Virginiji je nakon 87 posto prebrojanih glasova Romni vodio sa 49,8 prema 48,8 posto glasova koliko je dobio Obama, au Ohiju nakon prebrojane dvije trećine glasova bolji bio Obama s 50,3 posto u odnosu na Romnijevih 48 posto.

Najneizvesniji je bilo na Floridi, gdje poslije 91,5 posto glasova koji su prebrojeni, Obama imao 49,7 posto a Romni 49,5 posto. 

Prethodno, prema glasovima koji su izbrojani do 22.30 sata po američkom vremenu (04:30 ujutro po našem) Obama je pobijedio u Wisconsinu, jednoj od najvažnijih “swing” država koja ima 10 elektora, ali je Romni i dalje vodio s ukupno 158:147 glasova, dok su u ostalim državama čiji su glasači “nepredvidljivi” dva rivala i dalje bila izjednačeni.

 

Stanar Bijele kuće uvijek postaje kandidat koji osvoji najmanje 270 elektorskih glasova od ukupno 538, koliko ima elektora kad se saberu svih 50 država u SAD.

 

Obama i Romney su sve do jučer, prema podacima izbornih povjerenstava bili potpuno izjednačeni u sving (kolebljivim) državama, koje i odlučuju pobjednika izbora, jer se ako se one izuzmu, već tradicionalno zna koje države dominatno glasuju za Republikansku, a koje za Demokratsku partiju , odnosno za njihove kandidate.

 

Na nacionalnoj razini cijelih SAD, Romni je prema prebrojavanju do 22.30 sati (po njujorškom vremenu) vodio, jer je bio osvojio 30,5 milijuna glasova, dok Obama nešto zaostajao sa 29 milijuna biračke potpore.

 

Elektori se prema starinskim pravilima biraju iz 50 država i iz Okruga Kolumbija (grad Washington), u skladu s brojem stanovnika, odnosno predstavnika svake od tih država u Kongresu. Kalifornija ih ima najviše, čak 55, dok Aljaska i Montana imaju samo po tri.

 

Empire State u plavom ili crvenom ovisno od pobjednika
Svjetla na Empire State Buildinga, najvišoj oblakoderu u Njujorku, prikazivala su ko vodi na izborima prema glasovima elektora, a pošto je pobjednik sad poznat zgrada svijetli plavo jer je pobijedio Barack Obama, a ne crveno, kako bi bilo da je funkciju u Bijeloj kući osvojio Mit Romni.
Budući da su TV mreže prikazivale projekcije pobjednika u svakoj pojedinačnoj državi, na Empire State bildingu se vertikalnim svjetlima prikazivala utrka za 270 glasova elektora – plavim linijama glasovi za aktualnog predsjednika Obamu, a crvenim za Romnija, guvernera Massachusettsa.
Kada je TV CNN priopćila pobjednika, cijeli neboder je osvijetljen plavim svjetlima.

 

Kompjuter Obamine glasove počeo dodjeljuje Romni
U državi New Jersey zabilježena je na početku izbora neregularnost sustava za elektronsko glasovanje. U dva slučaja birači su glasovali za Obamu, ali je njihov glas registriran za republikanskog kandidata Romnija. Sporni aparat je brzo povučen iz upotrebe. Građanima New Jerseya, koji je teško pogođen u naletu oluje “Sendi”, prošle sedmice, ostavljena je mogućnost da mejlom glasuju do petka.

 

Mada je Obama na nacionalnoj razini cijelih SAD prema svim anketama vodio sa jednim postotkom prednosti u odnosu na Romnija (47:46 posto), konačnu odluku donijeli su birači iz desetak tzv. sving (ljuljajućih-kolebljivih) država u kojima se prednost jednog ili drugog kandidata mjerila promilima.

 

Te države nikad nisu čvrsto definirane ni za Republikansku stranku čiji je kandidat Romni, niti za Demokratsku partiju odakle je Obama, pa njihovi birači mijenjaju stav od izbora do izbora. 

 

Romni potvrdio da je bio 
pripremio pobjednički govor

Vjerujući da će pobijediti Mitt Romney je bio pripremio pobjednički govor od 1.118 riječi. “Sve smo pružili što smo mogli, borili smo se do kraja i zato mislim da ćemo biti uspješni”, rekao je Romni u zrakoplovu dok je letio od Pittsburgha za Boston, gdje je čekao konačne rezultate izbora.

Najvažnija “neodlučna” država bila je Ohio, koja daje 18 elektorskih glasova, a već je poluvekovne tradicija da nijedan republikanac nikad nije dobio izbore ako nije pobijedio u Ohiju.
Kao moguće iznenađenje, i možda važnija od Ohia, mogla se pojavi Pennsylvania.

 

Ta država ima čak 20 elektorskih glasova i mada je Obama do prije dva tjedna tamo imao solidnu prednost, ona je pred dan glasovanja bila drastično pala.
Da je Romni dobio elektorske glasove u ovoj državi, utrka bi bila potpuno neizvjesna.

Njegove šanse u tom slučaju bi bile čak veće ili bar jednake s Barackom Obamom, koji je, kao aktualni šef države ipak imao veliku prednost. 

 

Najubedljiviju pobjedu ponovno izabrani američki predsjednik Barack Obama ostvario je u prijestolnici Washingtonu (DC – Okrug Kolumbija), gdje je osvojio više od 90 posto glasova.

 

Obama je u glavnom gradu dobio 214.005 glasova (91,5 posto), dok je za Mita Romnija pripalo 16.240 glasova (sedam posto).

 

Pošto je predsjednička utrka trajala kao gotovo apsolutno izjednačena, oba kandidata su već bila angažirala odvjetnike, ako bi se ponovila situacija iz 2000. godine, kad je samo nekoliko stotina glasova na Floridi odlučilo da novi predsjednik SAD bude George Bush, a ne Al Gore.
Tada su glasački listići na mnogo mjesta morali da se precizno broje ručno, što se ni sada nije isključivalo, zbog velikog broja država u kojima bi pobjednik mogao biti određen upravo s nekoliko stotina glasova.

Obamina baba: Barack će pobijediti, jer ujedinjuje rase u SAD

Sara Obama (90), baka aktualnog predsjednika Baracka Obame izjavila je jučer u svom kenijskom selu Kogelo, da je uvjerena da će njezin unuk po drugi put biti izabran za predsjednika SAD. Sara ocijenila da je ključna stvar koja će Baracku pomoći da opet pobijedi “njegov jedinstven stil vladavine ujedinjavanja svih rasa”. 
– Njegova vještina koju ima ujediniti sve rase u SAD, razlog je što će pobijediti – smatra Obamina baka, uz podsjećanje da je i njezin sin Obama stariji, prije smrti prorekao da će Barak postati moćna ličnost na svijetu. 
 – Njegov otac mi je u šali rekao da je stvorio veoma dovitljivog momka koji će u budućnosti razviti osobine lidera, u što najprije nisam vjerovala, ali sam se kasnije uvjerila – objasnila je Sara Obama. 
Ona je u izjavi preporučila i da se lideri Kenije ugledaju na njenog unuka i više potruditi da održe mir, ne samo u zemlji, već iu istočnoj i centralnoj Africi. 
Sara je također rekla i da bi voljela da bude na proslavi poslije pobjede svog unuka u SAD, ali da to neće moći zbog lošeg zdravlja. 
– Nisam htjela ići ni na inauguraciju prošli put, ali Barak je inzistirao i platio mi avionsku kartu – rekla je baka Sara. 
U središtu sela Kogelo bio je postavljen veliki TV ekran na kojem su stanovnici i posjetitelji imali rijetku priliku da uživo prate neki događaj. 
Predsjednik Barack Obama posjetio je Kogelo tri puta –1.983, 1995. i 2006. godine

Huffington Post javlja i o duhovitoj strani izbora: grupa Devo je objavila video za pjesmu ‘Don’t roof rack me, Bro’, koja pjeva o događaju u kojem je Romney sudjelovao prije 30 godina. Naime, Romney je obiteljskog psa stavio u sanduk i pričvrstio ga na vrh automobila, te krenuo na 12 sati dug put od Bostona do Kanade. Pas je izvršio nuždu u sanduku, pa ga je Romney crijevom ‘istuširao’ na benzinskoj pumpi. Evo spota: