Published On: Čet, stu 27th, 2014

Barack Obama čestitao Dan državnosti BiH

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama (Barack) čestitao je građanima Bosne i Hercegovine 25. novembar, Dan državnosti. U tradicionalnoj poruci iz Bijele kuće, Obama je ovaj praznik čestitao i građanima SAD čiji su korijeni u Bosni i Hercegovini.

Veliki praznik

Čestitka je, kako saznajemo, upućena u formi pisma Predsjedništvu BiH. Kako nam je potvrđeno iz ove institucije, pismo je jučer predato u kabinet predsjedavajućeg kolektivnog šefa države Mladena Ivanića.

Preneseno nam je da je Obama u poruci, uz čestitke za veliki praznik, izrazio nadu da će BiH napredovati „u miroljubivu i stabilnu budućnost“. Nismo mogli dobiti potvrdu da je poruka američkog predsjednika dostavljena i ostalim članovima kolektivnog šefa države.

Različita praksa

Prema dosadašnjoj praksi, čestitka povodom Dana državnosti, koju tradicionalno upućuje američki predsjednik, objavljivana je javno iz Bijele kuće, a nekada je ta obaveza bila na primaocu – Predsjedništvu BiH.

Ovoga puta, kako saznajemo, ostavljeno je da organi i tijela kolektivnog šefa države donesu odluku hoće li pismo-čestitku publicirati ili ne. S obzirom na to da je poruka iz Bijele kuće predata jučer relativno kasno u zgradu Predsjedništva BiH, njeno objavljivanje moglo bi uslijediti danas.

avaz.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare