Published On: Ned, pro 20th, 2020

Banjolučki spisatelj Fedor Marjanović postao član velike Napretkove obitelji

Jučer je Napretkova obitelj u Banjoj Luci, postala veća za još jednog člana i to za mladog višestruko nagrađivanog banjolučkog spisatelja Fedora Marjanovića.

Fedor Marjanović rođen je 1990. godine u Banjoj Luci. Po osnovnom zanimanju je kolekcionar beskorisnih diploma, a po životnom pozivu vječiti student, čitatelj i pisac. U Banjoj Luci je diplomirao na Odsjeku za srpski jezik i književnost, a nakon toga je završio dva master studija iz književnosti, u Novom Sadu i Banjoj Luci. Trenutno je na trećoj godini doktorskih studija u Novom Sadu i apsolvent je na Odsjeku za ruski jezik u Banjoj Luci.

Do sada je objavio nekoliko znanstvenih radova iz područja znanosti o književnosti, a svoju kratku priču „Između guje i trna“ objavio je u Književnim novinama 2016. godine. Aktivnije je počeo da objavljuje priče na književnim portalima i festivalima 2019. godine. Njegova priča „Nepoznati“ ušla je u izbor Priče iz komšiluka 3, priča „Junak bez lica“ je ušla u uži izbor festivala West Herzegovina Fest, a pripovijetka „Lubenica“ je objavljena u zborniku „Pismo za Estebana i druge priče“. Tijekom 2020. godine dobija prva priznanja za svoj rad. Pripovijetka „Kerber“ je osvojila prvu nagradu natječaja „Zija Dizdarević“. Priča „Junak bez lica“ dobila je pohvalu Dositejeve zadužbine na natječaju „Dositejevo zlatno pero“. Za priču „Pokrov“ je dobio plaketu „Slavko Jungić Jesej“.

Poznata je činjenica da je naše Društvo otvoreno prema svima a naročito prema mladima bez obzira na to kojem narodu pripadali. Fedor Marjanović aktivno radi na unaprjeđenju kulturne scene u Banjoj Luci i prati sva aktualna događanja i svojim primjerom apelira kako na svijest građana tako i nadležnih institucija da se više posvete ovoj oblasti, jer nam kultura odumire.

“Za našu podružnicu u Banjoj Luci ovo je iznimna čast što je ovaj mladi spisatelj i kulturni djelatnik prepoznao naš rad i izrazio želju da bude dio Napretkove banjolučke obitelji i da svoj doprinos u unaprjeđenju rada Društva”, istaknula je predsjednica HKD Napredak podružnica Banja Luka Ružica Grozdić Ševarika./HMS/