Četvrtak, 18 srpnja, 2024

BALZAMIRANI LIDER Lenjin još izgleda kao da spava, ali koliko to košta Rusiju?

Must Read

Ruska vlada je objavila kako će ove godine potrošiti oko 13 milijuna rubalja (200.000 dolara) na konzerviranje Lenjinovog balzamiranog tijela.

Iznos je objavila Državna agencija za javne nabave i bit će iskorišten kako bi tijelo pokojnog lidera izgledalo kao ‘živo’.

Iako su posljednjih godina mnogi inzistirali da se Lenjin treba sahraniti (istraživanje je pokazalo da 82 posto Rusa smatra kako bi se njegovo tijelo konačno trebalo smjestiti u grob), Kremlj je odbacio tu mogućnost.

Lenjin je balzamiran eksperimentalnim tehnikama, koje zahtijevaju stalno održavanje, zbog čega je čak formirana “Mauzolejska grupa” znanstvenika. Na vrhuncu posvećenosti očuvanju ostataka nekadašnjeg lidera, tim je imao 200 stručnjaka koji su pripremali specijalne preparate.

Njima je prioritet sačuvati oblik, težinu, boju i fleksibilnost tijela, u odnosu na biološka tkiva, pa su određene djelove kože i mišića zamijenili plastikom i drugim materijalima.

Svake dvije godine tijelo se uranja u kupku od glicerola i kalij acetata na 30 dana, a zahvaljujući toj tehnici, kažu stručnjaci, može biti očuvano stoljećima.

Iako su uklonjeni krv, sve tjelesne tekućine i unutarnji organi, brkovi, obrve i brada su originalni. Umjesto kože, nanesen je materijal od mješavine parafina, glicerina i karotena, donosi BBC.

Zanimljivo je da je zbog održavanja posmrtnih ostataka prvog vođe SSSR-anastala i tehnika, zahvaljujući kojoj je kasnije omogućen protok krvi kroz bubrege donora tijekom transplantacije.

Lenjinovo tijelo balzamirano je na zahtjev Staljina. Umro je u 53. godini 1924., a njegovo tijelo bilo je izloženo u Moskvi.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -