Published On: Thu, May 16th, 2013

Balkanci pobjegli iz švicarskog zatvora s plastičnim pištoljima

Pet zatvorenika, među kojima je i 31-godišnji državljanin BiH, pobjeglo je iz zatvora Bua-Merme u Lozani u Švicarskoj. Bjegunci su, uz pomoć metalnih ljestvi preskočili su visoki zid zatvora, a potom su se s dva automobila odvezli u nepoznato. Spektakularni bijeg odigrao se za vrijeme jutarnje šetnje, u utorak oko 10.20 sati, kada su tri pomagača s “fantomkama” na glavama u zatvorsko dvorište ubacili ljestve i torbu s oružjem kojim su zatvorenici savladali stražu i preskočili zid zatvora. Policija navodi da se među bjeguncima nalaze četiri Balkanca, od kojih je najmanje jedan bio član zloglasne bande kradljivaca dragulja “Pink Panter”, te jedan Francuz.
Glasnogovornik Jean-Christophe Sauterel kaže da je iz zatvora pobjegao 25-godišnji Srbin, koji se nalazio u pritvoru zbog istrage o teškoj pljački. U bijegu je i 31-godišnji Bosanac, koji je zatvoren zbog krađe, 22-godišnji Kosovar, koji izdržava kaznu zbog pljačke, 34-godišnji Albanac pritvoren zbog trgovine drogom i 47-godišnji Francuz koji je osuđen za razbojstvo i kršenje zakona o drogi i oružju.
– U torbi su se nalazili klješta i suzavci kojima su poprskali čuvare kako im ne bi prilazili, a potom su krenuli prema žičanoj ogradi. Petorica zatvorenika uspjela su prijeći preko zida, a šestog bjegunca čuvari su savladali dok se penjao ljestvama.
Cijela operacija bila je izuzetno dobro organizirana i trajala je manje od pet minuta. Očigledno je sve unapred bilo pripremljeno i vjerojatno se samo čekao pogodan trenutak. Nakon što su u stilu komandosa preskočili ogradu bjegunci su sjeli u dva automobila, u crnom BMW-u i bijelom nepoznate marke i odvezli se. Odmah je alarmirana policija koja je blokirala sve cestovne pravce, ali zatvorenici se i dalje vješto prikrivaju i za njima se danonoćno traga. Zbog cijelog slučaja pokrenuta je opsežna istraga u zemlji i inozemstvu – ističe glasnogovornik Sauterel. Pojavile su se i informacije da u torbi nije bilo pravo oružje, nego plastični pištolj, što službeno nije potvrđeno. Policija zbog istrage nije htjela otkriti identitete bjegunaca.
Vecernji.ba