Published On: Sri, srp 14th, 2021

BAKIROVE MRAČNE TAJNE; Izgleda da je sam sebi nabacio sihre

Problemi i izazovi s kojima se lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nosi u redovima vlastite stranke, koja je u posljednje vrijeme opterećena velikim nezadovoljstvima, napuštanjima i međusobnim optužbama istaknutih imena koji su godinama nosili stranački dres te bili prepoznatljivi kadrovi Bakirove stranke, u velikoj mjeri utječu i utjecati će na oblikovanje Bakirovih političkih stajališta koje je spreman javno izreći. 

Ozbiljni unutarstranački potresi, problemi u koaliciji, zahtjevi koji dolaze izvana kao i problemi realnog života opterećenog pandemijom korona virusa, evidentno su Bakira fizički potrošili, nije to više čovjek u istoj fizičkoj kondiciji kao prije, ali izgleda da ozbiljne posljedice ostavljaju i na njegovo mentalno zdravlje i mogućnosti zdravorazumskog i kognitivnog rezoniranja. 

Komentirajući posjetu predsjednika Milanovića Bakir Izetbegović je iznio niz netočnih tvrdnji ali i onih tvrdnji koje vrijeđaju zdrav razum Hrvata u BiH te koje su predmetom dugogodišnjeg sporenja s hrvatskom stranom u BiH.

Svjestan je Bakir da bilo kakvo popuštanje ili uvažavanje hrvatske strane u BiH, uz ozbiljne potrese s kojima se nosi unutar bošnjačke političke arene, neminovno znači slabiji izborni rezultat ako ne i nešto gore.

Zbog toga, ali i zbog pomanjkanja liderskih sposobnosti, nevješto prebacuje odgovornost na političke suparnike, prvenstveno na Fahrudina Radončića i Elmedina Konakovića, da izađu s prijedlogom izbornih reformi, a koji su shvatili da odnosi s Hrvatima u BiH i cjelokupna društveno-politička kriza u BiH svoj korijen vuče iz nezadovoljstva Hrvata zbog nametnutih, a ne izabranih političkih predstavnika.

Izjavom koju je jučer dao za medije komentirajući posjetu predsjednika Milanovića BiH sažeo je u nekoliko rečenica suštinu problema koji opterećuje odnose Hrvata i Bošnjaka u BiH; 

“To je jedna neobična i nepotrebna bahatost i pokazivanje nedovoljnog respekta prema Bosni i Hercegovini, prema institucijama koje predstavljaju BiH, prema glavnom gradu BiH i prema bošnjačkom narodu koja može samo dalje nanositi štetu. Milanović svojim istupima šteti i odnosima u BiH, ali i ugledu institucije predsjednika Hrvatske. Nakon Milanovićeva posjeta BiH i poruka koje je poslao najveću štetu će pretrpjeti upravo Hrvati u BiH. Politika koja istrajava na aroganciji, ne poštuje BiH i Bošnjake nanijela je najveću štetu hrvatskom korpusu u BiH, te se Željku Komšiću ne može osporavati legitimitet kao člana Predsjedništva BiH što je Milanović činio. Je li zaista hrvatski narod mogu predstavljati samo oni koji su u HDZ-u i koji su bili u HVO, a znamo šta je uradio HVO u BiH. Komšić je u ratu bio na pravoj strani i mislim da je u politici bio na pravoj strani i sada je. Dakle, šta znači legitiman predstavnik… Onaj koji je zakonit, koji je utemeljen u narodu, koji narod hoće. Dobivao je po 300 hiljada glasova i mislim da ga narod hoće.“       

Respekt BiH nije ono što Bošnjaci misle da je ponašanje kojim se ukazuje respekt

Milanović je u svojoj trodnevnoj posjeti Hrvatima u BiH vrlo jasno i decidno objasnio koji su to razlozi za koje se veže njegova odluka o neodlasku u Sarajevo. Vjerojatno je procijenio da su mu važniji interesi hrvatskog naroda u BiH nego dobri odnosi s bošnjačkim dijelom BiH, a treća strana u BiH, Srbi šute, nije im zasmetao ni srebrenički simbol na reveru predsjednika RH.

Kako je sam rekao, kada je dolazio u Sarajevo i kada je  nominalno pružao podršku opciji kojoj pripada Željko Komšić nije svjedočio željenim iskoracima i promjenama koje je očekivao, te dok se ne promijeni odnos prema Hrvatima i dok ne budu u prilici birati svoje legitimne predstavnike, neće ići u Sarajevo. Hrvati u toj izjavi ne prepoznaju ni bahatost ni aroganciju, naprotiv, prepoznaju poziv na zdravorazumski pristup i rješavanje problema legitimnog predstavljanja. Istupi u kojima se govori o nekim novim štetama po poziciju hrvatskog naroda u BiH, tobože zbog ponašanja predsjednika Milanovića su prikrivene prijetnje kojim se nastoje pronaći razlozi zašto da se nešto ne napravi, u ovom slučaju promijeni izborni zakon.

Šteta koju Hrvati trpe u posljednjih 15 godina, ne može biti veća niti može biti gora. Točno je da istupi predsjednika Milanovića ne spadaju u klasični diplomatski-kurtoazni posjet s lascivnim porukama i pričama o višestoljetnoj bratskoj ljubavi između dva naroda ali isto tako nije točno da je svojim izjavama vrijeđao Bošnjake kao narod, svoje poruke uputio je političkom Sarajevu i to na onaj jezik i način  koji jedino razumiju. U političkom smislu Hrvati već trpe ozbiljnu štetu, tako da prijetnje novim štetama zbog posijete predsjednika Milanovića na poseban način ih ne uzbuđuje.

Što to znači biti na pravoj strani? Bošnjački legitimitet Željka Komšića nije sporan!

Reformom izbornog zakonodavstva u skladu s relevantnim presudama međunarodnog suda kao i presuda domaćih sudova, Hrvati u BiH traže nova izborna pravila kojima će biti uvažena i honorirana njihova izborna volja pa ukoliko Hrvati u BiH izaberu Željka Komšića da ih predstavlja nitko neće dovoditi u pitanje njegov legitimitet. Međutim Bakire, to danas nije slučaj. Točno je da je Komšić znao ostvariti izborni rezultat dobivajući i više od 300.000 glasova. Bošnjačkih glasova. Svaki put kada je se kandidirao za ovu funkciju imao je više glasova od tebe i tvojih čuvara stolice u državnom predsjedništvu. Hrvati u BiH nikakav problem nemaju s tim da Željko Komšić bude bošnjački član predsjedništva, kao što u naravi i jeste. On ne može predstavljati Hrvate jer njegov izborni kapacitet ne sadrži ni elementarnu podršku unutar hrvatskog nacionalnog korpusa. Tome svjedoče Domovi naroda u kojima uopće nema svojih predstavnika. HDZ BiH i kadrovi te stranke će predstavljati hrvatski narod sve dok to hrvatski narod bude želio, tako da je bezobrazna i podmukla tvrdnja o tome da se zagovara princip HDZ-ovog ili HVO-ovog izbornog zakonodavstva.  

“Prava strana“ je relativan pojam u BiH

Bakir Izetbegović već nekoliko puta u svojim medijskim istupima zastupa tezu o “pravoj strani“ u BiH kojoj je pripadao i Komšić  kao nešto što je pravovjerno i jedino ispravno. Što bi to trebalo značiti vjerojatno se poklapa s bošnjačkom istinom o stvaranju BiH i obnovi njene državnosti, ratu u BiH kao i mitomanijskom konceptu građanske države i viziji o tome kako bi BiH u budućnosti trebala izgledati. Znamo mi da su Bošnjaci svoju istinu o posljednjih 30 godina doveli na dogmatsku razinu da je ispravno i dobro i bez potrebe za bilo kakvom inventurom povijesti, samo ono što oni misle da je dobro u BiH. “Prava strana“ je relativan pojam u BiH, posebno što u današnjoj BiH nema “neprave strane“. Tri strane i tri istine su rekapitulacija dosadašnjih odnosa u postdaytonskoj BiH. Tako da imputiranje pravovjernosti i istinoljubljivosti jedne “prave strane“ u BiH neminovno znači stremljenje i zapadanje u mitomaniju bošnjačke istine, vizije i koncepta državnosti BiH po mjeri bošnjačkog naroda, a u koju se Željko Komšić kao tobožnji hrvatski član predsjedništva savršeno uklapa. Bakire hvala ti što si nam objasnio što je to “legitimitet na bošnjački način.

AUTOR: Centralna.ba/ AS

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x