Bakir protiv mitteleurope

Još je jedan visoki europski dužnosnik identificirao BiH kao potencijalno leglo terorizma. I kao da nije riječ o predsjednicima država i ministru vanjskih poslova, Bakir Izetbegović im je odgovorio kao Fahrudinu Radončiću. Nazvao ih lažovima i nagalamio kao na malu djecu.

_______piše: Tvrtko Milović, Dnevnik.ba

Činjenica da se BiH po treći put u kratko vrijeme spominje u kontekstu islamskog terorizma moralo bi se opreznije tretirati od običnog dnevno političkog ispada, kako ga tretira kabinet Bakira Izetbegovića.

Ni Zeman, ni Kurz a ni Grabar Kitarović nisu nižerangirani diplomate, niti se radi o nekakvim analitičarima. To su najviši dužnosnici u svojim zemljama, i njihove izjave u najblažem slučaju govore o reputaciji kakvu BiH i Bošnjaci očigledno imaju u srednjoj Europi.

Recimo da su SDA-ovi Srbi Mektić i Crnadak u pravu, i da je teroristička prijetnja u BiH minimalna. I dalje ostaje činjenica – otkud percepcija BiH kao potencijalnog rasadnika terorizma.

Jednim dijelom Izetbegović je u pravu – percepcija se stvara na osnovu činjenice da u BiH živi značajna muslimanska populacija koja je preduvjet nastanka islamskog terorizma. Podaci o broju terorista, i potencijalno prijetećih osoba idu tome u prilog. Na koncu, i sam Izetbegović navodi zabrinjavajuće brojke. I to čini na nezabrinjavajući način.

Naravno, terorizmom ćemo se ozbiljnije baviti tek kad se on (ponovo) dogodi. Do tada ćemo vjerovati Draganu Mektiću, Igoru Crnatku i Bakiru Izetbegoviću da ga neće biti.

Ono što je mnogo značajnije u ovom trenutku jeste ponašanje Bakira Izetbegovića prema liderima srednjoeuropskih zemalja.

Je li priopćenje za javnost jedini način demantiranja predsjednika Češke i obračuna s ministrom vanjskih poslova Austrije?

I ovaj put do izražaja dolazi katastrofalan međunarodni rejting Izetbegovića. Naime, on nema nikakav kontakt s bilo kojim regionalnim ili europskim liderom. Izetbegović nije u stanju obaviti niti najobičniji sastanak s liderima zemalja u kojima Bošnjacima očito dramatično opada reputacija.

Ako bismo se složili da je BiH daleko od baze ISIS-a, i da se ženama ne plaća pokrivanje, i da  nema reislamizacije muslimana, i da nema naseljavanja Arapa, i dalje ostaje činjenica da u (srednjoj) Europi misle kako je sve to istina.

Katastrofalna reakcija na Kurzovu primjedbu o financiranju pokrivanja žena pokazuje nesposobnost bošnjačke elite da istinski uvede ovaj narod u Europu. Naime, ukoliko plaćanje pokrivanja nije nezakonito, i ukoliko ima netko tko plaća takvo nešto, onda nikakvog problema nema. A još manje potrebe da se na to histerično reagira.

Zrelo vodstvo bi se prije zapitalo zašto netko misli da su BH muslimanke uopće spremne primati novac za upražnjavanje svojih prava.

Ali i prije toga, zrelo vodstvo bi se zapitalo kakva je percepcija Bošnjaka u susjednim narodima i, s obzirom da je teroristički negativna, onda bi trebalo razmisliti kako tu percepciju promijeniti.

Jedina poruka koju Bošnjaci o sebi 20 godina sustavno odašilju u svijet jeste da se radi o narodu koji je žrtva genocida.

U kontekstu Židova koji su, također, poznati kao žrtve genocida, ali i narod koji je nemilosrdan prema Palestincima, bošnjačko igranje na kartu genocida može biti dvosjekli mač u reputacijskom smislu. Jer, ako Židovi demonstriraju kako se ponaša žrtva genocida, onda ideja o bošnjacima-teroristima nije tako nelogična.

Za razliku od Židova, Bošnjaci imaju jedan drugi, mnogo ozbiljniji problem. Naime, Bošnjaci nemaju svoju državu kojom autonomno upravljaju, pa su uveliko onemogućeni sebe promovirati u svijet. Oni to moraju činiti kroz prizmu Bosne i Hercegovine.

Političke elite Srba i Hrvata imaju interes da Bošnjaci na sebi nose zvono fundamentalizma i terorizma, jer to poboljšava njihovu poziciju na unutarpolitičkom planu. Zbog toga na pozitivnoj promoci Bošnjaka Bosna i Hercegovina radi tek jednom trećinom snage. A ta se snaga zove Bakir Izetbegović.

Na kraju – može li se Bakir Izetbegović u ime bošnjačkog naroda othrvati sve češćim klevetama iz bliže i dalje regije!? Ovakav kakav je – ne.

Bošnjaci su osuđeni na to da se o njima raspravlja bez njihovog utjecaja. Kompleksno uređenje BiH – za koje su glavni krivci, onemogućuje im samostalnu promociju vlastite kulture i vrijednosti. Upravo nepoznavanje Bošnjaka kao naroda uvjet je stvorenoj predodžbi kojoj svjedočimo od najviših europskih dužnosnika.

A stanje će biti još i gore. Kada se po briselskim hodnicima, gdje Bošnjaci nemaju ni jednog prijatelja, krene spominjati ime BiH kao legla islamskog terorizma, onda će tu sliku biti nemoguće promijeniti desetljećima./HMS/

more recommended stories