BAKIR IZETBEGOVIĆ: Zakon o radu nudi 30 novih rješenja kojima se poboljšavaju prava radnika

Moramo dati zraka realnom sektoru. U tom kontekstu promatramo i najnoviji prijedlog zakon o radu, kazao je Izetbegović. Istaknuo je da SDA snažno podržava predloženi zakon o radu, te očekuje da zakon dobije podršku u Parlamentu FBiH.
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, kazao je da se Bosna i Hercegovina u ovih nekoliko mjeseci snažno pokrenula iz zastoja koji je trajao godinama.

– Najvažniji zakon unutar reformske agende je zakon o radu. To je zakon koji ni jedna država u EU, a ni države u regiji koje nisu članice EU nije uspjela izbjeći. Morala ga je donijeti ako je željela popraviti stanje i omogućiti realnom sektoru da “dođe do zraka“ i pojača i intenzivira proces zapošljavanja u zemlji, kazao je Izetbegović. 

Dodao je kako “nas prijatelji podržavaju na tom putu“. Definitivno, istaknuo je Izetbegović, taj zakon nema alternativu.

– Stoga, SDA pozdravlja odlučnost Vlade Federacije BiH da se bez kalkulantskih poteza uhvati u koštac s osnovnim zadacima iz reformske agende, kazao je predsjednik SDA. Napomenuo je da ovakav zakon “može koštati SDA“, dodajući da oni koji rade reforme „obično plate cijenu za to“.

Prema njegovim riječima, taj zakon ne treba SDA-u, on treba Bosni i Hercegovini i narodu.

– Moramo dati zraka realnom sektoru. U tom kontekstu promatramo i najnoviji prijedlog zakon o radu, kazao je Izetbegović. Istaknuo je da SDA snažno podržava predloženi zakon o radu, te očekuje da zakon dobije podršku u Parlamentu FBiH i to najmanje od svih stranaka potpisnica Izjave Predsjedništva BiH.

– Pozivamo Sindikat da u preostalom vremenu do usvajanja zakona vodi dijalog s Vladom Federacije BiH, odnosno da predloži eventualna poboljšanja i izmjene predloženog zakona, kazao je Izetbegović.

Vjeruje, ako se tako pristupi ključnom reformskom zakonu da će biti moguće postići rezultat kojim će biti zadovoljni i Sindikat i Vlada te ispunjeni uvjeti koji se traže od BiH i zadovoljeni standardi EU, kazao je predsjednik SDA. Prema njegovim riječima, BiH je nužna ta reforma, bez obzira na reformski put „jer je krajnje vrijeme da se na bolji način zaštite radnici u proizvodnom sektoru“.

– Ovaj zakon štiti dobre radnike i poslodavce. Neprihvatljivo je daljnje postojanje ovako koncipiranih kolektivnih ugovora. Cijenimo da će nas kolektivni ugovori po žalbama odvjetnika koštati 586 milijuna KM plus kamate, izaći će na milijardu KM. Pedeset milijuna mjesečno. Možete misliti da ta sredstva dajemo recimo za zapošljavanje mladih ili izgradnju infrastrukture, kazao je Izetbegović.

Dodao je kako su ti kolektivni ugovori „tako ugrozili proračune na raznim razinama, federalnim i županijskim, da im prijeti kolaps“.

Izetbegović ističe da se taj potez mora povući „ukoliko želimo imati normalno financiranje mirovina, socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva, policije, sudstva i svega što se financira iz proračuna i fondova“.

– Ukoliko se ne bi, recimo, usvojio zakon, došlo bi s kamatama do iznosa od milijardu KM koje bi opteretile proračune i do problema s punjenjem fondova zavoda PIO/MIO, kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, neusvajanjem zakona u potpunosti bi se ugrozio put BiH ka EU, obzirom da je reforma radnog zakonodavstva jedan od osnovnih šest uvjeta postavljenih u agendi.

– Zakon o radu nudi 30 novih rješenja kojima se poboljšavaju prava radnika, kazao je Izetbegović, dodajući kako misli da „većina kritičara nije ni pročitala zakon“. On ističe da niti jedno od prava radnika nije na bilo koji način umanjeno niti oštećeno, „već su radnička prava tim zakonom o radu znatno i uvećana“.

– Zakon je u cijelosti usklađen s radnopravnom stečevinom EU. Usvajanjem novog zakona o radu, koji je prvi dio reformskog paketa zakona koji trebaju biti upućeni na usvajanje, otvara se mogućnost ka pristupačnijem, kvalitetnijem i većem zapošljavanju stotina tisuća evidentiranih nezaposlenih na zavodima za zapošljavanje, kazao je Izetbegović.

Dodao je da se potiče i daje veća sigurnost i odvažnost poslodavcima u privatnom sektoru za zapošljavanje radnika „što vodi ka socio-ekonomskoj stabilnosti u Federaciji BiH“.

– Potiče se sigurnost stranih investitora i poboljšava klima za investiranje u Federaciji BiH, otvara se pristup financijskoj potpori od tri milijarde KM koju predviđa Europska unija za BiH. Ta sredstva će izostati ako to ne uradimo. Konačno, omogućava se lakši pristup fondovima EU, pretpristupnim i pristupnim, kazao je Izetbegović.