Srijeda, 24 travnja, 2024

Autocestu moguće izgraditi za 5 godina, EBRD spremna financirati gradnju cijelog Koridora 5C!

Must Read


Političari iz Repubike Srpske pokušavaju uvući još neke stvari kroz priču o akcizama i uvjetuju ih time. Faktički, bez povećanja akciza, ne možemo dobiti nijedan kredit i zaista ne znam kome u ovoj državi više nije jasno da bez povećanja toga ne možemo sagraditi ni novi pedalj autoputa, kazao je u razgovoru za “Dnevni avaz”, Đenan Salčin, direktor JP “Autoceste” FBiH.
Prema njegovim riječima strani kreditori dodatno su spremni financirati gradnju Koridora 5C, što su potvrdili prošlotjedni sastanci!
Tunel “Prenj”
Direktor Salčin otkriva za Avaz da kreditori, Europska investicijska banka (EIB), i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), svakodnevno “osluškuju” situaciju u BiH.
– Moramo iskoristiti priliku i naklonost kreditora. I predsjednik EBRD-a, Suma Čakrabarti je rekao da su oni spremni financirati cjelokupni nedostajući dio Koridora 5C. Imamo veoma pozitivan pristup s njihove strane, ali moramo riješiti naš dio posla – ističe Salčin.
Ohrabruje, ističe Salčin, i izjava ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića.
– Ministar je kazao da sve trebamo uraditi u tom interesu da djelujemo i radimo na infrastrukturi BiH. Ohrabruje i promjena, jer EBRD prije pola godine nije bio zainteresiran financira gradnju tunela “Prenj”. Na posljednim sastancima koje smo imali, gdje smo i mi malo insistirali na tome kao Uprava, iznijeli smo neke druge činjenice pa su oni promijenili svoju odluku i sada su jako zainteresirani za učešće u financiranju gradnje tunela “Prenj”, dodaje prvi čovjek “Autocesta FBiH”.
Prijeko potrebno
Novac od akciza bio bi korišten isključivo za gradnju autoputa. BiH je ostao ciklus od pet godina da završi autoput.
Govoreći o akcizama na gorivo u susjedstvu, Salčin povlači paralelu između BiH i Hrvatske i kaže da nismo toliko opterećeni, za razliku od naših zapadnih susjeda.
– Akcize u Hrvatskoj po litru dvostruko su više od naših, koje bi bile tek 25 feninga s ovim novim povećanjem od 15 feninga. Nisam siguran da će država sebe dovesti u situaciju da ponovo za dvije godine povećava akcize. Dakle, to nam je preijeko potrebno za nastavak gradnje – ističe Salčin.
BiH je sagradila nešto manje od jedne trećine autoputa od sjevera do juga. U tijeku je gradnja dionica na samom sjeveru te zaobilaznice oko Zenice. U pripremi je dionica na jugu kod Počitelja, a ostatak u fazi projektiranja i idejnih rješenja, jer se mora osigurati financiranje./HMS/

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x