Published On: Pet, ožu 18th, 2022

Austrijski savezni kancelar Karl Nehamer (Nehammer) naglo se pojavio u Sarajevu. Hoće li razigrati Amerikance i uvesti kaos?

 Baš kao što se nekakav austrijski kraljević naglo pojavio nakon SanStefanskog mira 1878. Austrija je tada uz UK poništila taj mir koji je nudio BIH jačanje suvereniteta unutar Osmanskog carstva, te je isposlovala aneksiju BIH koja je trebala trajati 30 godina. Međutim poremetio ju je Prvi svjetski rat odnosno austrijski sukob sa Srbima i potlačenim narodima u BIH. Austrija je u anektiranoj BIH nastavila protektirati staro begovstvo plemstvo a ljudi i dalje nisu imali pravo glasa.

Starčević je tada bio protiv aneksije BIH. Govorio je: Bolje slaba Turska nego jaka Austrija u BIH.

Jelačić je bio ljut što Austrija uopće nema namjeru Hrvatskoj vratiti njene zemlje okupirane od Turaka, Turcu Croaticu i Turcu Dalmatiu te kraljevske hrvatske gradove stare srednjovjekovne Hrvatske koji su u osmanskim prodorima pripojeni bosanskom ejaletu. Pa tako niti Jelačićev rodni Bužim.

Austrija se od Daytona na ovamo nevjerojatno nametnula u BIH. Kao niti jedna druga EU zemlja. Što će reći da EU prepušta svojim starim članicama provođenje vlastitih partikularnih geopolitičkih interesa tamo gdje se smatra da neka kolonija pripada nekoj staroj članici EU.

Neobjašnjivo je zašto svi visoki predstavnici dolaze s prostora ili AU monarhije ili UK-a, dviju zemalja koje su oborile SanStefanski mir i nametnule Berlinski Kongres.  Na kojem su prevarili Hrvate i Srbe. Posebno Hrvate u Istočnoj Hrvatskoj, onoj koja nije htjela pod Ugare.

Niti jedan VP nije bio s područja primjerice Belgije, Španjolske, Švicarske. Naročito bi bilo dobro da je jedan VP došao s područja Španjolske. Ta zemlja nema geopolitički interes u BIH. Nekada je Vojvodstvo HercegStjepana priznavalo krunu španjolskog kralja. I on nam je poslao jednu svoju flotu za obranu od Turaka. Izginuli su oko Kotora i tamo im je i danas spomenik.

U to doba Španjolci se oslobađaju od kalifata a mi tek padamo pod kalifat. Zahvaljujući Španjolcima Hercegovina je posjednja balkanska zemlja koja je pala pod Turke. Točnije tada se zvala Humska zemlja.

Austrijsku politiku u BIH Srbi i Hrvati trebaju promatrati pod posebnom pažnjom. Radi se o starom neprijatelju naše zemlje, starom suradniku Osmanlije, sili koja koristi hrvatski ustašluk, kako bi unijela razdor među Srbima i Hrvatima, a sve u strahu da ova dva naroda ne bi našla zajednički jezik, zagospodarila Balkanom i načinila takav geopolitički okvir ovog poluotoka, komotan za sve, da bi na njemu u dugom razdoblju mira i suživota konačno procvjetao i ekonomski uzlet.

Ničeg se Beč ne boji koliko pomirbe Južnih Slavena. I učinit će sve da bivše republike SFRJ nastave živjeti u međusobnom strahu i mržnji. Zato ne čudi da iz dana u dan austrijski, a sve više i njemački listovi , potiču međusobne netrpeljivosti Hrvata i Bošnjaka prema Srbima. Dok su lideri koji zagovaraju pomirbu i realpolitiku, poput Milanovića na udaru tih medija.

Sarajevo se Austrijskoj političkoj neokolonijalnoj politici stoga čini kao zahvalan materijal za poticanje međuslavenskog razdora i mržnje. Elem nije li čuno da većina banaka u BIH jesu austrijske? Nije li čudno da je imovina Hercegovačke banke, po danu opljačkane, nikad procesuirane, preseljena u Raiffaisen bank? I da pljačkaš te banke, austrijsko smeće Petritsch, koji se u šali zove gospodinom, posve mirno uživa u dubrovačkim blagodatima? Št0 mislite je li on Dubrovnik smatra hrvatskom zemljom ili bečkom provincijom? I kad ćemo shvatiti da nas ova Hitlerova prćija i taj nacistički nakot smatra nižom rasom? Plemenima poluotoka koje treba koristiti kao loše plaćenu radnu snagu koja dolazi s prostora koji “prirodno pripada austrijskim bankama”?

Austrijski savezni kancelar Karl Nehamer (Nehammer)  izjavio je danas u Sarajevu da BiH i Austrija moraju biti partneri i sarađivati ​​u izazovima sa kojima će se susresti.

– Sada smo u situaciji, u BiH i Austriji, da se suočimo sa pandemijom i krizom zbog sukoba u Ukrajini, suočićemo se zajedno sa posljedicama rata, a to su visoke cijene energije, životnih namirnica, što iziskuje saradnju, solidarnost kako bismo se pobrinuli se za budućnost – rekao je Nehamer nakon razgovora sa predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom.

Veći izazovi
On je na konferenciji za novinare naveo da se razgovara o budućnosti, da BiH i Austrija moraju zajedno da rade na tome i sagledaju kako BiH postane članica EU, da budu partneri i zajedno napreduju.

Austrijski kancelar je zajednički naglasio da je njegovoj zemlji stalo da se sve zemlje zapadnog Balkana sarađuju i da se tretiraju kao partneri i stvaraju napredak.

– Moramo imati pošten pristup u suočavanju i djelovanju naspram izazova koji su pred nama, da imamo zajedničku volju da ih zajedno rješimo. Izazovi koji se tiču ​​ne bivaju manji, nego veći – ukazao je Nehamer.

Bliski odnosi
U tom smislu, rekao je on, BiH zna da ima dobrog prijatelja u Austriji.

On je podsjetio da je ranije dolazio BiH u svojstvo ministarstva sigurnosti i da je tema bila saradnja BiH i Austrije na polju sigurnosti koja je, kako je rekao, bila i ostala izvrsna.

– BiH ima veoma važnu ulogu u pitanju migracija i važan je partner EU kada je u pitanju sigurnost – naglasio je Nehamer.

On je istakao da BiH i Austrija održavaju bliske odnose i zbog velikog broja država BiH koje su integrisani građani Austrije.

– Austrija se zalagala za teritorijalnu cjelovitost i samostalnost BiH. Takav pristup i stav je bio prije 30 godina i od tada se ništa nije promjenilo – naveo je Nehamer.

 

guest
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Blanka
Blanka
5 mjeseci prije

WTF, naslov i tekst… sta?

FREE JAPAN!
FREE JAPAN!
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
5 mjeseci prije

Blankić moj vjerni 🙂 <3 – možda je bolje da Ti prvo kreneš sa čitanjem Branka Ćopića 😎 – a poslije će već sve po automatizmu doći na svoje mjesto 🙂 <3 !

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  FREE JAPAN!
4 mjeseci prije

BĆ ima mjesto u svim lektirama bih prostora …genijalac

FREE JAPAN!
FREE JAPAN!
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
4 mjeseci prije

Ne samo da je Ćopić genijalac – nego je i lagan za čitanje 😎 – kao stvoren za buduću wannabe inteligenciju 🙂 !

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
4 mjeseci prije

Kuš balin,kuro .!

muslimanski tariguz Komšić
muslimanski tariguz Komšić
5 mjeseci prije

Fantastičan tekst 🙂 !

Hakuna-Damo <3 🙂 – ako si Ti ovo sama napisala 😎 – skidam ćulap sa glave i klanjam ti se do zemlje 😉 ! Basta!

muslimanski tariguz Komšić
muslimanski tariguz Komšić
Šta ti kažeš na ovo?  muslimanski tariguz Komšić
5 mjeseci prije

CITAT: “Sarajevo im se stoga čini kao zahvalan materijal za poticanje međuslavenskog razdora i mržnje”

Hakunić 🙂 – za ovo si zaslužila Pulicera 😎 i još 3 (tri) hladne pive bonusa od Hase <3 🙂 !

Last edited 5 mjeseci prije by muslimanski tariguz Komšić
TTTMujo
TTTMujo
5 mjeseci prije

Ga-mad su to iskompleksirana..zveri umobolne..
Pise jasno u Bibliji..
“PAZI KOME OPRAŠTAŠ..”
Ga-mad su to satanistička..bez obraza..svesti..savesti..vere..

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  TTTMujo
4 mjeseci prije

To su jedni glupi ništavci ,koji hvala Bo,gu izumiru u svojim bogatim zemljama ,koji su se odrekli Bo,ga i prihvatili sve materijalno nešto poput zlatnoga teleta.Istina je da nas smatraju nižim rasama ,a dok smo mi imali kraljeve i kraljestva njih su rimljani zvali barbarima .! Cijelo vrijeme pišem da oni navijaju za potu,rad da bi imali svoju koloniju u biH ,ali evo polako to dolazi na svoje .

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  TTTMujo
4 mjeseci prije

Danilo iz Krmetnjaka kmete OSMANSKI potomce prve bračne noći vazalcino majka Kjajevica uvijek vami zlo dolaze od tih Nemci

Mećanje
Mećanje
5 mjeseci prije

Koliko nam se samo zla nametnulo iz te “male” Austrije, nevjerojatno.

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
4 mjeseci prije

Dobro nam dosli prijatelji iz Austrije.

FREE JAPAN!
FREE JAPAN!
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
4 mjeseci prije

Tekbiraš iz američkog šuupka 🙂 – Tebi još malo pa i cionisti najbolji prijatelji 😎 ! Blago Tebi kad Te svi toliko vole 🙁

Thomson
Thomson
4 mjeseci prije

Samo su Turci ostavili vise zla u bIH od Austrijanaca

Šaćir soros
Šaćir soros
4 mjeseci prije

Sada ozbiljno historijski…katolici bošnje dočekali AU kao oslobodioce…FILIPOWITZ AU KONJUSAR koji nije ZNAO BOSANSKI ZLOCINAC U POKOLJU MUSLIMANA BOSNJAKA…BOSNU BRANILI BOSNJACI PLUS 8 OSAM SRBA PREDVOĐENIM IZVJESNIM RISTOM MOTIKOM…O OTIMACINI AU REFORMAMA BOSNJACKOG POSJEDA 91 %…1907 ZABRANA POMINJANJA IMENA BOSANSKOG JEZIKA…STVARANJE VJESTACKIH POSRBLJENIH I PORVACENIH..itd…