Published On: Mon, Nov 11th, 2019

Austrija: Zeleni spremni za koalicijske pregovore s Kurzom

Austrijski Zeleni u nedjelju su objavili da su spremni na otvaranje službenih koalicijskih pregovora s konzervativcima bivšeg kancelara Sebastiana Kurza, čime su otvorili vrata razgovorima koji bi ih mogli po prvi put dovesti na vlast.
Kurzova Austrijska narodna stranka (ÖVP) pobijedila je na parlamentarnim izborima 29. rujna, nakon što se njegova vlada raspala zbog korupcijskog skandala Heinza-Christiana Strachea, čelnika krajnje desne Slobodarske stranke koja je bila njegov koalicijski partner.
No Kurzu je za vraćanje na vlast potreban koalicijski partner. Usprkos različitim političkim programima, ÖVP i Zeleni, koji su završili četvrti na izborima, nekoliko tjedana su preliminarno razgovarali, do ovog petka. ÖVP je na izborima osvojio 37,5, a Zeleni 13,9 posto glasova.
Ako dvije strane ne uspiju otvoriti i službene pregovore to će značiti da se Kurz mora okrenuti ili socijaldemokratima, s kojima nije u najboljim odnosima, ili krajnjoj desnici koja se i dalje oporavlja od skandala u kojem je njihov čelnik nudio namještanje vladinih poslova.
Ukoliko ti scenariji ne prođu, bivši austrijski kancelar može se odlučiti formirati i manjinsku vladu.
“Austrijski Zeleni žele ući u konkretne pregovore o vladi s Austrijskom narodnom strankom”, kazao je Werner Kogler, čelnik Zelenih, dodavši da je njegova stranka do te odluke došla jednoglasno.
Dvije stranke nisu htjele otkriti detalje o svojim razgovorima, no svakako će morati nadvladati različite stavove o klimatskim promjenama.
Zeleni pozivaju na reformu austrijskog poreznog sustava kako bi se u obzir uzeo i utjecaj proizvoda na okoliš, a Kurz, koji ima mnogo pobornika u poslovnom i u svijetu poljoprivrede, smatra kako ekološke mjere ne bi smjele stvoriti nove troškove za austrijsku javnost. Stranke imaju i različite poglede na imigraciju.
Očekuje se da će Kurz o otvaranju pregovora izjavu dati u ponedjeljak, nakon savjetovanja sa strankom i njezinim saveznicima.