Published On: Ned, stu 10th, 2019

Bolivijski predsjednik Evo Morales podnio ostavku nakon skandala

VRHOVNI zapovjednik oružanih snaga u Boliviji zatražio je u nedjelju od predsjednika Eva Moralesa da odstupi kako bi se osigurala stabilnost u zemlji, javljaju agencije.

“Nakon unutarnje analize situacije, tražimo od predsjednika države da odustane od svog predsjedničkog mandata, te time omogući da se vrati mir i održi stabilnost za dobrobit Bolivije”, rekao je novinarima zapovjednik oružanih snaga Williams Kaliman.

 

Kaliman je svoj poziv uputio nekoliko sati nakon što je bolivijski predsjednik Morales pristao na održavanje novih predsjedničkih izbora, pošto je Organizacija američkih država (OAS), koja je promatrala izbore, utvrdila “jasnu manipulaciju”.

 

Na upit hoće li se kandidirati na novim izborima, Evo Morales je rekao lokalnom radiju da “kandidature trebaju biti u drugom planu, a u prvom uspostaviti mir u Boliviji” dodavši da prema ustavnoj dužnosti mora završiti svoj mandat.

Nedugo nakon toga objavljena je informacija da je Morales podnio ostavku.

Prosvjedi u cijeloj zemlji

U međuvremenu, ostavku su podnijeli predsjednik parlamenta Victor Borda, nakon što su demonstranti zapalili njegovu kuću, kao i dva ministra.

Pobjeda Moralesa na izborima prošlog mjeseca potaknula je prosvjede diljem zemlje.

Vođa prosvjeda Luis Fernando Camacho, koji je postao simbolom oporbe, rekao je da je revizijom izbornih rezultata koje je proveo OAS jasno otkrivena izborna prijevara.

Na odstupanje Moralesa je pozvao i njegov izborni protivnik Carlos Mesa.

“Ako imaš i trunčicu patriotizma u sebi, trebao bi odstupiti”, rekao je Mesa.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare