Austrija godišnje odobrava 1500 radnih dozvola za radnike iz BiH

Delegacije BiH i Austrije trebale bi u narednih nekoliko mjeseci održati sastanak na kojem će biti prezentirano koji profil radnika BiH može ponuditi Austriji, a Austrijanci bi trebali iznijeti konkretne ponude za poslove. Potvrđeno nam je to u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, piše akta.ba

Potrebe Austrije za radnom snagom, naročito u zimskom periodu, mogle bi dovesti do još većeg odljeva bh. građana na rad u inozemstvo, jer, podsjećaju u Agenciji, mi imamo viškove određenog kadra na evidencijama zavoda za zapošljavanje.

KAKO APLICIRATI

Prema riječima glasnogovornika Agencije Borisa Pupića, naši građani već su se počeli raspitivati za uvjete zapošljavanja u Austriji, ali sporazum dvije zemlje neće zaživjeti prije kraja 2018. ili početkom 2019. godine. No, podsjeća, Austrija je i prije počela privlačiti radnu snagu putem migracijskog kanala te su naši građani konstanto na prvom mjestu po broju izdatih radnih dozvola.

“To je oko 1.500 radnih dozvola godišnje. Postoji instrument crveno-bijelo-crvene karte putem koje naši građani ili idu na rad u Austriju. Odu na jedan migracijsk portal, odgovore na određena pitanja i dobiju odgovor mogu li aplicirati za rad u Austriji”, kazao je Pupić.

ODLAZE OBITELJI

Sociolog Srđan Vukadinović upozorava da zapošljavanje naših građana u stranim zemljama predstavlja opasnost, jer u prosjeku svake godine gubimo, kako kaže, jedan manji grad ljudi.

“Tim zemljama treba radna snaga, a kod nas su ljudi nezadovoljni i čekaju priliku da odu. Zabrinjavajuće je što odlaze cijele obitelji. Nije više samo bijela kuga problem kada se govori o smanjenju brojnosti našeg stanovništva, veliki problem upravo su te migracije”, podsjeća Vukadinović, dodajući da u inozemstvo više ne žele otići samo nezaposleni nego i zaposleni.

IMAJU SVA PRAVA KAO I DOMAĆI RADNICI

“Sada se najveći broj radnih dozvola koje Austrija izda odnosi na studente koji se zaposle tamo. Njima trebaju radnici za zimsku turističku sezonu. Mi im, naprimjer, ne možemo ponuditi radnike koji su deficitarni. Ovakav vid suradnje garantira da će naši radnici, po zaključenju i stupanju sporazuma na snagu, imati sva prava kao i domaća radna snaga u Austriji te da će se zapošljavanje odvijati na legalan način”, kaže Pupić.