Published On: Pet, stu 9th, 2018

AUSTRALIJA Islamska država preuzela odgovornost za napad u Melbourneu

Džihadistička skupina Islamska država (IS) objavila je da je njezin član izveo napad nožem u Melbourneu u petak u kojoj je jedna osoba ubijena, a dvije su ozlijeđene.

Amaq, mrežna stranica IS-a nije dala dokaze za svoje tvrdnje.

“Član koji se zaletio vozilom i zadao udarce nožem u operaciji u Melbourneu (…) jedan je od boraca Islamske države i izveo je operaciju kao odgovor na poziv da mete napada budu građani (zemalja) koalicije”, objavio je Amaq.

Tekst se referira na poziv IS-ova vođe Abu Bakra al-Baghdadija koji je u kolovozu pozvao članove da “bombama, noževima ili vozilima izvedu naše napade” na zemlje iz međunarodne koalicije na čelu sa Sjedinjenim Državama u ofenzivi protiv kalifata.

Al-Baghdadi je 2014. proglasio kalifat na velikim dijelovima Sirije i Iraka.

Australska policija objavila je da je muškarac podrijetlom iz Somalije, poznat obavještajnim službama, usmrtio jednu osobu nožem i ranio još dvije u petak usred Melbournea, u terorističkom činu.

Policija je objavila da je joj je bio poznat osumnjičeni kojega je uhitila, a on je preminuo u pritvoru te da je njegovo vozilo 4×4 bilo puno plinskih boca.

Po svjedocima, muškarac je napadao pješake pored svojeg kamioneta u plamenu koji je doveo u središte metropole na jugu Australije.

Jedna je osoba poginula na licu mjesta, a dvije se liječe od nanesenih ozljeda, objavila je policija.

Napad je izveden u poslovnoj četvrti Melbournea, usred popodneva, kad su ljudi krenuli s posla na vikend.

Na snimkama svjedoka vide se policajci u pokušaju da zaustave napadača bez nasilja najmanje jednu minutu dok osumnjičeni nasrće na njih u više navrata s oružjem u ruci.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare