Published On: Sri, ruj 23rd, 2020

Assange tvrdi da čuje glasove u zatvoru: “Ti si prašina, mrtav si, doći ćemo po tebe”

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange žalio se da u zatvoru čuje glasove i glazbu te da ima samoubilačke porive, rekao je psihijatar Michael Kopelman tijekom ročišta na londonskom sudu koji razmatra američki zahtjev za njegovim izručenjem.

Kod Assangea postoji “vrlo visoka opasnost od samoubojstva ako će biti izručen Sjedinjenim Državama” koje mu žele suditi zbog objave stotina tisuća tajnih dokumenata, izjavio je Kopelman pred kaznenim sudom Old Bailey u Londonu. Taj je psihijatar dvadesetak puta razgovarao s Assangeom, prenijela je Hina.

On je spomenuo “tešku depresiju” i “psihotične simptome” Assangea, među kojima glasovne halucinacije koje ima u svojoj ćeliji u strogo čuvanom zatvoru Belmarsh, blizu Londona. Assange je ispričao psihijatru da je čuo glasove koji mu govore “ti si prašina, mrtav si, doći ćemo po tebe”.

Psihijatar je rekao da će se Assangeovo stanje bitno pogoršati bude li izručen.

Assangeova partnerica, Stella Moris, također je rekla da se boji da bi se mogao ubiti. Oni imaju dvije male kćeri.

James Lewis, predstavnik američke vlade, rekao je da je moguće da je Assange izmislio da čuje glasove i glazbu.

Podsjetimo, Assange je uhićen u travnju 2019. nakon što je sedam godina proveo u ekvatorskom diplomatskom predstavništvu, kamo se sklonio nakon što je prekršio uvjete puštanja na slobodu uz jamčevinu, strahujući od izručenja u SAD koji mu na teret stavljaju ugrožavanje izvora američkih službi.

Britansko pravosuđe treba odrediti je li američki zahtjev za izručenjem u skladu s određenim brojem pravnih kriterija, posebice s poštivanjem ljudskih prava.

Assange je optužen za špijunažu protiv SAD-a, gdje mu prijeti kazna od 175 godina zatvora jer je od 2010. objavio više od 700.000 povjerljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebice u Iraku i Afganistanu.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>